Vergeet ‘EQG’: elektrische Mercedes G-Klasse gaat gewoon ’G 580’ heten

Mercedes G 580 EQ 2024 teaser

Mercedes heeft zijn programma voor het autosalon van Beijing voorgesteld en daar staat al zeker één opmerkelijke naam tussen. De Duitsers trekken er namelijk het doek van de elektrische G-Klasse maar die gaat niet ‘EQG’ heten. In de plaats daarvan wijkt de offroader als eerste af van de ‘EQ’-naamgeving voor EV’s.

Het rommelt al even in de marketingafdeling van Mercedes en dat heeft alles te maken met elektrificatie. Zo kleven heel wat merken anno 2024 nog graag afzonderlijke namen op hun EV’s en Mercedes is daar één van, met zijn ‘EQ’-voorvoegsel. Het elektrische equivalent van de E-Klasse heet er bijvoorbeeld EQE en hetzelfde geldt voor pakweg de GLA op stroom, die als EQA door het leven gaat. Naarmate EV’s echter genormaliseerd worden en in sommige gevallen zelfs geen varianten met verbrandingsmotoren meer kennen, rijst de vraag of zo’n aparte naamgeving nog wel nodig is… En die beslissing lijkt nu gemaakt, getuige de aankomende, elektrische G-Klasse.

Niks bijzonders aan de hand

Mercedes heeft die nu voor het eerst officieel bij naam genoemd, en dat is misschien niet de naam die je had verwacht. Zo toonden de Duitsers het model al een aantal keer in conceptvorm en toen kleefden ze er nog steevast het ‘EQG’-label op, helemaal in lijn dus met de naamgeving van al zijn andere EV’s. In de planning voor de Auto China-show in Beijing duikt nu echter de naam ‘G 580 with EQ Technology’ op, al zijn we er vrij zeker van dat die ‘with EQ Technology’ wel gewoon weggelaten zal worden van de achterklep. Dat betekent dat de elektrische G-Klasse gewoon ‘G 580’ gaat heten, waarmee hij dus zij-aan-zij met zijn broertjes op verbranding gaat staan alsof er niks bijzonders aan de hand is achter zijn traditioneel gelijnde façade.

Mercedes G 580 2024 teaser

Heb je echter een beetje opgelet tijdens Mercedes’ plaagwerk de afgelopen maanden, dan weet je dat daar wél heel wat bijzonders aan de hand is. De elektrische ‘G krijgt namelijk niet minder dan vier elektromotoren, eentje voor elk wiel dus. Die moeten hem onoverwinnelijke terreincapaciteiten geven, en natuurlijk handenvol vermogen. Hoeveel vermogen dat precies wordt, weten we nog niet maar de naam geeft nu wel een eerste hint. Zo moet de ‘G 580’ dus krachtiger worden dan de reeds gekende ‘G 500’, en die pronkt al met 449 pk en 560 Nm koppel. Wij zetten ons geld dus alvast op een 600 pk sterke, elektrische offroader maar zeker weten we het pas op 24 april, wanneer de Mercedes G 580 onthuld wordt tijdens het autosalon van Beijing.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws