Juich, oldtimerliefhebber: Gent en Antwerpen laten je straks weer gratis binnen in de LEZ

Oldtimer vrijstelling LEZ Antwerpen Gent 2024

Oldtimerrijders opgelet, want je kan weer tripjes naar Gent en Antwerpen plannen. De Vlaamse Regering heeft zijn besluit omtrent de lage-emissiezones in die steden namelijk aangepast, waardoor oldtimers eindelijk een volwaardige uitzondering krijgen… Al wacht je best nog heel even voor je de stad in kart.

Sinds Antwerpen en Gent hun lage-emissiezones invoerden, gelden de centra van die steden voor heel wat bezitters van oldtimers als een soort blinde vlek. Ondanks heel wat heen en weer kwam er namelijk geen concrete uitzondering voor klassiekers, zodat hun eigenaars een dagpas van 35 euro moesten kopen elke keer ze de stad in wilden. Voor zij die in de stad woonden was zelfs dat al geen optie, want zo’n pas kan je maar 12 keer per jaar kopen. Die werden dus, net als bezitters van elke andere auto die als te vervuilend voor de LEZ gezien wordt, gedwongen om hun auto op stal te laten of zelfs te verkopen… Maar daar lijkt nu eindelijk verandering in te komen.

Vrijstelling voor alle oldtimers

De Vlaamse Regering heeft namelijk een wijziging goedgekeurd op het besluit over de lage-emissiezones van Gent en Antwerpen en dat heeft alles te maken met de oldtimer. Zo wordt er een vrijstelling toegekend aan alle auto’s die “ouder zijn dan 30 jaar, ingeschreven zijn als oldtimer en een Belgische nummerplaat hebben met ‘0’, ’1-0’ of een gepersonaliseerde nummerplaat”. Sinds de overgangsregeling zijn alle oldtimers in Vlaanderen per definitie 30 jaar oud, wat dus wil zeggen dat alle oldtimers die als dusdanig zijn ingeschreven binnenkort weer kosteloos de lage-emissiezones van Gent en Antwerpen binnen mogen.

Oldtimer vrijstelling LEZ Antwerpen Gent 2024

We zeggen daar wel duidelijk “binnenkort” want deze vrijstelling treedt niet met onmiddellijke ingang in voege. De Vlaamse Regering moet namelijk eerst nog advies inwinnen bij de Raad van State en nadien is het ook nog aan de steden om de aanpassing in de praktijk om te zetten. De kans lijkt echter klein dat de uitzondering nu nog ergens geblokkeerd wordt dus het is eerder een kwestie van ‘wanneer’ dan van ‘of’ je terug met je oldtimer naar Gent of Antwerpen kan… Wij hopen alvast met je mee op officiële goedkeuring voor de start van de zomer.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Hans gort 11:24
afbeelding van Hans gort

Dit klopt dus compleet niet.
Juist het tegenovergestelde, ik heb al jaren een (betaalde) toelating voor de LEZ in antwerpen voor een voertuig ouder dan 40 jaar (180euro/jaar onbeperkt) maar sinds 27/042024 worden door de verandering van het vlaamse lez-besluit uitzonderingen niet meer toegelaten en als op 08/05 mijn toelating verloopt kan deze niet meer verlengd worden dit geld voor alle lez in heel vlaanderen. Wel kan je nog een dagpas kopen maar dit slechts 12 maal per jaar.

Joram 11:40
afbeelding van Joram

Zoals je in het artikel kan lezen, gaat het om een wijziging die de Vlaamse Overheid uitgewerkt heeft maar door de steden zelf nog in de praktijk omgezet moet worden. De maatregel treedt zoals gezegd dus niet met onmiddellijke ingang in voege. Over wat er in de tussentijd gebeurt werd echter niks gecommuniceerd; ook dat ligt vermoedelijk in handen van de steden zelf.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws