Op winterstage met Nissan's e-4ORCE (2024)

Nissan X-Trail en Ariya e-4ORCE sneeuw

We zouden anno 24 bijna vergeten dat Nissan een echt 4x4-merk is. De Nissan X-Trail en Patrol hadden een ijzersterke reputatie. Wat verandert er met de elektrificatie van Nissan’s vloot? We zochten het uit!

vierwielaandriving 2.0

Elektrificatie heeft een boost gegeven in vierwielaangedreven auto’s. Logisch, elektromotoren zijn klein en hebben dus geen ingewikkelde overbrenging nodig. Verder hebben ze vaak veel koppel zodat bij krachtigere elektromotoren vierwielaandrijving dé oplossing biedt bij tractieverlies.

Het gaat dus iets minder om de fysieke overbrenging en iets meer over software. Laat software en elektromotoren op hun beurt een goede match zijn en je krijgt vierwielsystemen zoals Nissan's e-4ORCE, die in 1/10000ste van een seconde een berekening kan maken.

Nissan Aruya e-4ORCE sneeuw vierwielaandriving

elektrificatie

Heb je dat echt nodig, zoveel rekenkracht? Het is natuurlijk mooi om mee uit te pakken. Het belangrijkste is dat je er vooral niets van merkt. Nissan geeft op zijn elektrische Ariya en elektrisch aangedreven X-Trail optioneel vierwielaandrijving op de meer potente motoren.

Het topmodel van de nieuwe X-Trail heet letterlijk e-4ORCE. De aandrijving is elektrisch, maar de kracht voor die elektromotor wordt niet door batterijen maar via een benzinemotor bezorgd. Klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk moet je het zien als een Hybride. Ofwel, een betere hybride. Nissan’s systeem werkt gewoon heel vlot. Zonder zagende motorgeluiden, die je in een gewone hybride al wel eens kan hebben. De X-Trail e-4ORCE voelt als een EV, maar dan eentje waarmee je kan tanken.

Nissan X-Trail e-4ORCE sneeuw

vlot genoeg

De e-4ORCE in de X-Trail produceert zo’n 213pk, daarmee sprint de SUV in 7 seconden naar de 100 km/u. De Ariya e-4ORCE doet daar een schepje bovenop. De Ariya is uiteraard wel volledig elektrisch. Hij krijgt een totaalvermogen van 306 pk en sprint daardoor in een zeer respectabele 5,6 seconden naar de 100. Beter gezegd; beide e-4ORCE modellen komen niets te kort.

meer dan vierwielaandrijving

Nissan bracht ons naar Finland, het Mekka van de wintertesten. We mochten tussen en op de meren in de sneeuw en op het ijs spelen. Nuja, "spelen",de auto’s zijn uiteraard uitgerust met spijkerbanden - dat zijn alle auto’s in Finland. We kunnen de beleving dan ook heel simpel omschrijven als volgt: veilig en comfortabel. Zowel da Ariya als X-Trail zijn niet echt sportieve auto’s, dat hoeft ook niet. Vooral de X-Trail kon ons bekoren. Die weegt immers een stuk minder dan de Ariya en heeft dan ook een iets vriendelijkere demping. Wat ook helpt is het regeneratiesysteem dat de auto’s niet laat “duiken” bij het afremmen of “opstijgen” bij het optrekken.

Nissan X-Trail e-4ORCE sneeuw

conclusie

Er valt weinig op te merken op Nissan’s e-4ORCE, zelfs op een ijzige helling trekt de X-Trail of Ariya er zich weinig van aan. Moet je daarom ook in België voor e-4ORCE kiezen? Ja en nee. Bij de X-Trail betaal je zo’n 2.800 euro meer, bij de Ariya zo’n 3.000 euro. In beide gevallen begin je al in de hogere regionen van motorisaties. In de Ariya krijg je wel meer dan 60 pk extra, maar verlies je 33 km aan range. In de X-Trail is het verschil met de uitstekende X-Trail e-power misschien wat te klein. Er is ook geen verschil in trekvermogen (2 ton geremd). Wij zouden dus niet blindelings voor e-4ORCE kiezen. Maar heb je het geld er voor over of moet je echt vierwielaandrijving hebben, twijfel dan niet.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Siebe Casteleijn 18:24
afbeelding van Siebe Casteleijn

Leuk hoor maar niet voor jan met de pet dit kan niet van je Aowtje en pensioen.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws