Opinie: De Chinese auto is het beste wat Europa kon overkomen!

Chinese auto belgie europa probleem

Tegen het einde van dit jaar zullen zeker een dertigtal Chinese automerken actief zijn in Europa. De schreeuw naar een boycot of protectionisme vanuit ons continent weerklinkt steeds luider. Moeten we échter Rusland achterna en allemaal met Lada's rondrijden uit liefde voor het vaderland? Nee, de Chinese auto is het beste wat Europa kon overkomen.

Is mijn computer momenteel gehackt door Chinese spionnen of dreigt de Volkspartij met het opsluiten van mijn gezin bij de Oeigoeren in een heropvoedingskamp? Wel, enkel op dat laatste kan ik met zekerheid een dikke vette 'nee' antwoorden. Het statement in de titel en intro komt dus volstrekt vanuit een eigen vrije meningsuiting. Ook al wil je het misschien niet horen. Want de huidige geopolitieke situatie kan vlot - en vaak ook terecht - gebruikt worden om de kwaliteit van een rist Chinese auto's in Europa te ondermijnen. Zonde.

Dieven!

Vooreerst; heb ik ervaring met Chinese auto's? Jazeker! Mijn bips heeft in zowat het gros van alle Chinese auto's gezeten die hier ooit voet aan wal hebben gezet. Van de geflopte Shuanghuan CEO, over het nooit van de grond geraakte Qoros, tot recentere greatest hits zoals de Forthing U-Tour, MG4, BAIC X55 en Lotus Eletre. De Chinese auto kent dus, ondanks de soms slechte Google translate, geen geheimen voor me.

Chinese auto belgie europa probleem

Het is dan ook hallucinant hoe de Chinese merken van complete brol (nogmaals, die Shuanghuan CEO!) naar uiterste competitieve auto's (MG, BYD, etc) zijn geëvolueerd in een tijdsperiode die Mercedes nodig heeft om een nieuwe deurklink te ontwikkelen. Nu hoor ik je zeggen: "Leuk een aardig, maar dat komt natuurlijk omdat de Chinezen alle knowhow van Europa hebben gestolen!" Compleet ongelijk ga ik je daar niet geven. Anderzijds, heeft Europa zichzelf ook niet jaren verrijkt op de kap van andere continenten (zoals Afrika) en geprofiteerd van de extreem lage loonkosten in China? Beter goed gejat, dan slecht bedacht. Toch?

Wake-upcall

Al doe ik dan enkele Chinese merken oneer aan. Want er zijn momenteel Chinese auto's op onze markt die simpelweg veel beter presteren dan het gros van de Europese concurrenten. Laat daar de magie van de Chinese auto zitten. De Chinese auto's zijn een kolossale wake-upcall bij de vaak arrogante Europese automerken die dachten dat ze nog wel een decennia of twee de lokale klant konden uitwringen met lauwe meuk.

Chinese auto belgie europa probleem

Plots moeten ook de Europese merken schakelen. Niet in het minst onder invloed van de Europese Unie die - volgens ingewijden - grote groepen zoals Volkswagen, Stellantis en Renault heeft verplicht om dringend werk te maken van betaalbare (elektrische) rivalen voor de Chinese storm. Het credo "de beste verdediging, is de aanval", lijkt hier misschien wel van toepassing.

Japan, Korea,... China?

De aanwezigheid van Chinese automerken op onze markt gaat er waarschijnlijk niet voor zorgen dat we allemaal plots Chinees gaan rijden, maar wel dat de Europese merken zich uitgedaagd voelen om tegengas te geven. Net zoals ze dat destijds moesten doen toen de Japanners opdoken en net zoals ze dat twee decennia later moesten doen toen de Zuid-Koreanen het in Europa gingen proberen met Hyundai en Kia. Daar hebben wij - als klant - enkel maar bij te winnen.

Chinese auto belgie europa probleem

En terwijl Audi Vorst onzekere tijden tegemoet gaat, plotten BYD en MG productiesites op Europese bodem, goed voor enkele honderden (dan niet duizenden) jobs en opportuniteiten voor lokale toeleveranciers. En in tegenstelling tot in China, koop jij nog steeds lekker zelf waar je zin in hebt!


Over de auteur: Al bijna twee decennia leent Yves Wouters zijn pen en gezicht aan Autofans. Hij maakte de evolutie van 2.0 TDI naar volbloed EV mee vanop de eerste rij en schreef zelf deze omschrijving in derde persoon.


Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
JL 13:59
afbeelding van JL

Hear hear!

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws