Wallonië wordt officieel géén lage-emissiezone vanaf 2025

LEZ Wallonie 2024

’t Is officieel: er komt dan toch geen gigantische lage-emissiezone over de complete oppervlakte van het Waalse Gewest. Dat was namelijk al jaren het plan maar na een eerste keer uitstel, kwamen de strenge beperkingen steeds meer onder vuur te liggen. Daardoor trekt het Waalse Parlement nu definitief de stekker uit de LEZ.

Komt-ie of komt-ie niet, dat was al jaren de vraag omtrent de lage-emissiezone die voor Wallonië gepland stond. In 2019 besliste de regering er namelijk om over het hele grondgebied van het Waalse Gewest beperkingen op te leggen aan oudere auto’s, te beginnen vanaf 2023. De maatregel bleek tegen die deadline echter niet haalbaar waardoor de startdatum werd verschoven naar 1 januari 2025, maar in aanloop daar naartoe kwamen er steeds meer stemmen naar boven tegen de nieuwe LEZ… En die stemmen hebben het nu gehaald.

Deur op een kier voor steden

In het Waalse Parlement zijn de plannen voor de lage-emissiezone van Wallonië namelijk formeel naar de prullenmand verwezen, en nog geen klein beetje. De parlementsleden keurden het nieuwe decreet om de LEZ te schappen namelijk goed met unanimiteit van de stemmen. Minister van Leefmilieu Céline Tellier verklaarde dat de maatregel niet alleen antisociaal was voor de inwoners, maar ook disproportioneel indien het doel is om schadelijke stoffen terug te dringen op plaatsen waar hun concentratie te hoog is.

LEZ Wallonië 2024

De lage-emissiezone van Wallonië moest per 1 januari 2025 alle auto’s met euronorm 3 of lager bannen uit het hele Gewest, dus zowel uit de steden als uit het platteland. Vooral dat laatste hield volgens Tellier geen steek aangezien de Europese grenswaarden voor uitstoot slechts zeer lokaal en vooral in stedelijke gebieden overschreden worden. Reden genoeg dus om de allesomvattende LEZ te schrappen, al wil dat niet zeggen dat er helemaal géén lage-emissiezones zullen komen in Wallonië. Zo geeft de Minister zelf aan dat het beter is hun middelen te concentreren op plaatsen waar die echt nodig zijn, dus de kans bestaat dat Waalse steden binnenkort wel hun eigen lokale LEZ krijgen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws