Column: Je gsm vastpakken achter het stuur; misdadig of niet helemaal?

Vorige week berichtte VRTnws dat het parket in Limburg de voorbije 3 maanden het rijbewijs van 590 bestuurders heeft ingetrokken voor het gebruik van de gsm achter het stuur. Een gepaste straf, of niet?

Vorige maand werd VRT-verkeersanker Lien Thys nog misselijk op Instagram door al die mensen die gsm’en achter het stuur. In haar open brief verklaarde ze zich “misselijk van de frustraties en boosheid, zelfs als bestuurders scrollen als ze stilstaan”. Heel begrijpelijk, want hoe vaak zie je chauffeurs niet al rijdend op hun schermpje turen terwijl ze in geen geval nog capteren wat er rond hen in het verkeer aan het gebeuren is. Er zal op dat moment maar eens een kind de straat oversteken, je wil dat absoluut niet meemaken.

Maar wat mij vooral opviel in Liens bericht, is de duidelijke benoeming dat zelfs gsm’en als je stilstaat in geen geval door de beugel kan. Nu, wat mij betreft is rijden en gsm’en in geen elk geval goed te praten. Zelfs verzachtende omstandigheden mogen uit het raam worden gekieperd als je voertuig in beweging is. Maar moeten we toch niet een onderscheid maken tussen stilstaan, en rijden? En wat met de sancties die boven je hoofd hangen, zijn die in sommige gevallen niet buitenproportioneel? Je kan tenslotte je rijbewijs kwijt raken door het lezen van een sms in de file !

Hallo VIAS, wat vinden jullie?

Eerst eens even bellen met Stef Willems van het verkeersveiligheidsinstituut VIAS. Hoe kijkt hij hier naar? “De wetgever maakt geen verschil tussen rijden of stilstaan in het kader van gsm-gebruik. Het onderscheid maken is dan ook moeilijk. Is kruipen aan 3 km/u stilstaan? En ben je zelfs als je stilstaat nog voldoende bij de les om bijvoorbeeld ruimte te maken voor een brandweer- of ziekenwagen? Wellicht niet. De wet is daarom duidelijk: zit je achter het stuur in de wagen en je bent niet geparkeerd? Dan neem je de gsm niet ter hand. Zo is het duidelijk voor iedereen.”

Ja maar Stef, als je toestel in een vaste houder zit dan mag het wel. Is dat dan niet gevaarlijk? “De wet voorziet die mogelijkheid vanuit de vaststelling dat veel mensen hun gsm ook als navigatietool gebruiken. En vaak zit de houder dan hoger, in een gezichtsveld waar je toch nog overzicht behoudt op het verkeer. Al is het niet de bedoeling dat je op deze manier berichten leest of beantwoordt.”

OK Stef, maar wat te denken van de mogelijke strafmaat. Vindt VIAS het gepast om een rijbewijs in te trekken als je stilstaat in de file en de gsm gebruikt? “We doen daar vanuit VIAS geen aanbeveling over, die vrijheid en beslissingsbevoegdheid ligt bij de verschillende parketten. Al valt er wel iets voor te zeggen om daar meer uniformiteit in te steken. Maar als de potentiële straf ervoor zorgt dat minder mensen de gsm beroeren achter het stuur, dan mag dat afschrikkend effect voor ons blijven.”

Wie haalt de kinderen op?

Natuurlijk pleit Stef Willems van VIAS voor de duidelijkheid en rechtlijnigheid in deze materie. Maar wie hier durft op z’n eerste communieziel beloven dat hij of zij nooit eens gezondigd heeft tegen het gsm-gebruik achter het stuur, wellicht op een moment dat je het potentieel risico of gevaar erg laag inschatte? En wie hier vindt de intrekking van het rijbewijs een rechtvaardige straf als je stilstaand in de file ‘ok’ hebt geantwoord op het bericht van vrouwlief dat zij de kinderen zal afhalen in de opvang? En hup, daar gaat mogelijks je rijbewijs! Moeten we die ultieme straf niet voorbehouden voor die overtredingen die écht iemands leven in gevaar brengen?

Ik heb geen idee hoeveel van die 590 bestuurders in Limburg stilstonden in de file toen ze het roze papiertje mochten afgeven, maar laat ons alstublieft één en ander terug in perspectief plaatsen. En misschien toegeven dat je gsm beroeren als je stilstaat, geen doodzonde is die een ‘intrekking rijbewijs’ verantwoordt. Al rijdend, ook als is het stapvoets, mag er wat mij betreft nog altijd een redelijke boete tegenover staan. Akkoord? We lezen graag jullie mening in de comments.

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
John 13:14
afbeelding van John

Ben ik voor uniformiteit qua straffen? Ja absoluut. 2 weken je rijbewijs kwijt in Limburg en Oost-Vlaanderen, maar niet in Antwerpen bvb? Kan in mijn ogen niet.
Ben ik voor een duidelijk beleid, ja absoluut. En dat is er nu ook: je houdt je gsm niet vast achter het stuur, punt.
2 weken je rijbewijs kwijt is misschien buiten proportioneel, en ook weer niet. Een boete is voor iemand met een beperkt inkomen een veel hardere straf. Als je een aflerend effect wil met boetes, dan moet je werken met een % van het inkomen, zodat het voor iedereen even pijnlijk is. Daarom is in mijn ogen 2 weken rijbewijs kwijt een "eerlijke" straf voor iedereen.

Het probleem is , en dat lees ik hier in deze column toch ook wel: "zo erg is gsm'en in de auto nu ook weer niet" en die mentaliteit moet veranderen. We hebben een generatie die alcohol achter het stuur ook niet zo erg vindt, 2 pintjes kan nog wel, en met wat geluk dat 3e ook nog.

Rijden en drinken gaan niet samen, punt. Hetzelfde geldt voor rijden en GSM'en.

this 13:25
afbeelding van this

Wel het artikel lezen, of op zijn minst de context er bij geven. "Zo erg is gsm'en in de auto - als de auto toch stilstaat - nu ook weer niet".
Zeker met alle autohulpmiddelen tegenwoordig. Tesla geeft zelfs bij stilstand een piep als je voorganger vertrekt of het licht op groen gaat.

Mr Ponrow 18:26
afbeelding van Mr Ponrow

Is dat nu zo moeilijk om die bullen gewoon even aan de kant te laten liggen tijdens het rijden, ook al sta je stil of bijna stil en assisteert de auto in alles. Als je bestuurder bent moet je niet met iets anders bezig zijn. Maar blijkbaar denkt niet iedereen zo aangezien iedereen lekker voort blijft tokkelen achter zijn stuur.

JL 20:53
afbeelding van JL

Toch even melding maken: de hoeveelheid keren dat ik al één of meerdere keren langer voor hetzelfde verkeerslicht heb moeten staan omdat er iemand niet oplet is niet meer te tellen. En het neemt meer en meer toe. De reden: GSM'en tijdens het stilstaan. En het duurt dan nog even eer de bestuurders terug bij de les zijn. Gevaarlijk is het misschien niet. Storend en slecht voor de verkeersdoorstroming in ieder geval wel. Dus het mag wel beboet worden, vind ik. Gepast, wel. Dus niet zo streng als GSM'en tijdens het rijden.

Maarten 21:01
afbeelding van Maarten

Inderdaad, de doorstroming is vaak een probleem geworden op kruispunten. Zoals je aangaf, is gepast optreden ook hier noodzakelijk. Ik erger mij hieraan meer dan verstokte linksrijders en het niet gebruiken van de richtingaanwijzers.

Jitse 12:04
afbeelding van Jitse

Het is niet omdat jij stilstaat dat er niks meer gebeurt in het verkeer rond je. Eenmaal je vertrekt is het belangrijk om je bewust te zijn van wat alle andere verkeersdeelnemers gedaan hebben en waar zij zich bevinden in verhouding tot jou.
Ik vind het sowieso een vreemde trend hoe autofabrikanten bestuurders bombarderen met allerlei informatie op meerdere schermen. Zo verleidelijk om tijdens "een saai moment" aan het scrollen te gaan door de verschillende menu's van het infotainmentsysteem.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws