VET: België is eerste land waar Lancia terug opduikt [+VIDEO]

Lancia belgie info interview

Lancia is gestart aan zijn renaissance. Daarvoor koos het Italiaanse merk België om te starten aan de wederopbouw. Autofans ging kijken naar de gloednieuwe Ypsilon op Belgische bodem en onderzocht of Vice-President Premium Brands Stellantis Belux Milosz Tomanek meer dan holle marketingwoorden had te vertellen. En o ja, we schoten ook een video van de nieuwe Ypsilon.

Voor iedereen jonger dan 30 jaar klinkt de naam Lancia begeerlijk in de oren. Het was hét Italiaanse merk met kleppers zoals de Delta Integrale, Stratos, Fulvia en - als je een roedel kinderen had - Voyager. Echter, met die laatste hebben we al het eerste knelletje van Lancia's schoen beet van de voorbije decennia. Het Italiaanse merk werd onder de FCA-vlag nogal stiefmoederlijk behandeld. Er was de Voyager - dat eigenlijk een Chrysler busje was -, de Ypsilon die zijn genen moest delen met de Fiat 500 en de Thesis die met zijn design eerder horror dan klasse uitstraalde. Laten we het recente verleden dus vooral achter ons leggen en voorwaarts kijken.


CHECK HIER ONZE VIDEO VAN DE LANCIA YPSILON:


Belgische primeur

Dat doen ze bij Lancia duidelijk ook. Want onder de vleugels van het gigantische Stellantis, heeft het Italiaanse merk ademruimte gekregen om zich opnieuw te positioneren. Lancia was namelijk nooit echt weg, maar had zich wel teruggetrokken op de Italiaanse thuismarkt om er de hoogbejaarde Ypsilon te blijven verkopen. Mét succes trouwens! Want nog niet zo lang geleden verkocht Lancia meer Ypsilons in Italië, dan dat Alfa Romeo auto's verkocht in Europa.

Lancia belgie info interview

Stellantis CEO Carlos Tavares spreekt dan ook krasse taal: "Lancia krijgt 10 jaar de tijd om te bewijzen dat het een plaats heeft in de portfolio." Saillant detail: die uitspraak werd al gedaan in 2021, waardoor we nu bij de uitrol van het merk in 2024 eigenlijk nog spreken over 7 jaar. Het is dus geen dag te vroeg om er aan te beginnen. En België werd zowaar gekozen als eerste Europese land om terug in het licht te treden! Al moeten we die primeur wel delen met Nederland. Verrekte bovenburen...

Befferstraat

Toen we recent op een druilige woensdag in Mechelen te voet een zijstraat indoken, stond er met trots een joekel van een Lancia-logo boven een klassiek gebouw. Het was iets dat we - eerlijkheidshalve - stiekem nooit meer verwacht hadden. Mechelen, dé hotspot om Lancia te herlanceren. De Sint-Romboutstoren weerklonk trotser dan tevoren door de Befferstraat!

Lancia belgie info interview

Je merkte meteen ook de goesting van Milosz Tomanek. Die naam kan bekend klinken als je thuis bent in de sportwereld, maar de voormalig Belgisch kampioen discuswerpen is tegenwoordig Vice-President Premium Brands Stellantis Belux. Of anders gezegd: Milosz houdt zich bezig met merken zoals Alfa Romeo, DS en Lancia. Hij maakt meteen ook duidelijk waar Lancia staat in die line-up: als hét toonbeeld van Italiaanse verfijning, daar waar Alfa meer de kaart van sportiviteit trekt.

Meer dan re-badging?

Is zo'n Lancia Ypsilon nu écht een sterk staaltje Italiaanse verfijning? Nou, de uitgaande generatie alvast niet. Want die vloog zelfs in brand tijdens de Euro NCAP-test (al is dat op zichzelf misschien wel typisch Italiaans). Ook de nieuwe Lancia Ypsilon heeft op papier genoeg om opponenten te wapenen. Zo is dit eigenlijk niet meer - maar ook niet minder - dan het Italiaanse broertje van de Opel Corsa... wat op zichzelf al een verbouwde Peugeot 208 was.

Lancia belgie info interview

Toch merk je de liefde in deze Ypsilon. Te beginnen met de absurd comfortabele en gewatteerde voorstoelen, desgewenst uitgerust met een massagefunctie. Het is in het compacte segment alvast ongezien. Het koffietafeltje centraal op het dashboard is een gimmick, maar het tilt wel de cabine naar een hoger niveau. Lancia-logo's zijn her-en-der verwerkt op plaatsen waar het boekhoudkundig geen steek houdt. Zo zit er eentje verstop in het deurpaneel maar kan je het enkel maar zien als je uitstapt. Het geeft een bepaalde flair die zijn technisch verwante broeders niet hebben.

Parmahamvraag

Wat die broeders wel hebben is naamsbekendheid natuurlijk... en een groot dealernetwerk. Want op elke hoek van de straat kom je wel een Peugeot- en Opel-garage tegen. Lancia start met een eerder bescheiden 10 dealers in de Belux. Al is dat een bewuste keuze. Zo wil het stap voor stap groeien en inzetten op kwaliteit. Zodat klanten het gevoel hebben iets speciaal in handen te hebben. Wat tegenstrijdig aan die denkpiste is wel het feit dat de Lancia Ypsilon zich zowel als benzine en full EV goedkoper in de markt zet als de Opel Corsa en Peugeot 208 (prijzen vind je HIER)!

Lancia belgie info interview

De parmahamvraag is natuurlijk of Lancia genoeg body heeft om zich terug in de markt te zetten. Wel, de keuze voor België is daarbij alvast niet toevallig. Zo hebben Belgen een zwak voor producten die "Made in Italy"zijn, was Lancia hier destijds ook (relatief) populair én is het compacte B-segment hier bij de grootsten van Europa. Een in 2026 gelanceerde Gamma en in 2028 gelanceerde Delta moet er voor zorgen dat het merk de komende jaren gestaag uit kan groeien. Tenslotte nog een kleine anekdote: Dat Lancia nog steeds zo Italiaans is als espresso, bleek tijdens de presentatie in Mechelen. Want tijdens het opnemen van de video hadden we plots de gehele chauffeursdeur van het pre-productiemodel in onze hand. Never change, Lancia!

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws