Elektrische BMW’s krijgen straks batterijen van… Rimac

BMW Rimac partnership 2024

BMW heeft een nieuwe partner gevonden voor de ontwikkeling van accutechnologie, en dat is misschien niet de partner die je verwacht. Het merk gaat samenwerken met Rimac, de Kroatische hypercarbouwer die nauw verwant is aan de VW-groep. Het resultaat moet nog dit decennium te zien zijn in BMW’s EV's.

BMW maakt zich klaar voor een nieuwe generatie aan EV’s, en dat mag je letterlijk nemen. Onder de noemer ‘Neue Klasse’ plannen de Duitsers namelijk een heel elektrisch gamma met een gloednieuw design en vooral baanbrekende technologie. Zo moeten zowel de elektrische SUV die al volgend jaar debuteert als de sedan die gepland staat voor 2026 beschikken over een enorm snellaadvermogen en aanzienlijk efficiëntere aandrijflijnen… En in de ontwikkeling daarvan staat BMW voortaan niet meer alleen.

Accu's made in Croatia

Het merk heeft namelijk aangekondigd dat het een partnership is aangegaan met niemand minder dan Rimac, vooral bekend van zijn zuiver elektrische hypercars. Dat is enigszins opmerkelijk aangezien Rimac een paar jaar geleden officieel samengesmolten is met Bugatti — voorheen deel van het Volkswagen-concern — en Porsche een groot deel van de aandelen van Bugatti-Rimac in handen geeft. Dat zijn dus stuk voor stuk namen die op BMW’s lijst van geduchte concurrenten staan, maar de Beiers hebben dan ook enkel zaken met Rimacs afzonderlijke ontwikkelingsafdeling: Rimac Technologies. Reken dus niet op bijvoorbeeld een Rimac Nevera met BMW-logo’s — al zou zoiets misschien geen verkeerde opvolger voor de iconische M1 zijn…

BMW Rimac partnership 2024

Wat mag je dan wel verwachten? BMW geeft aan dat het samen met Rimac accutechnologie gaat ontwikkelen voor zijn aankomende EV’s maar het zijn de Kroaten zelf die de meeste details lossen. Zij zeggen namelijk ronduit de batterijen voor BMW te gaan leveren en stampen daarvoor zelfs een nieuwe productielijn uit de grond in hun fabriek in Zagreb. Rimac noemt het zijn meest ambitieuze project tot nu toe en het resultaat daarvan zou je nog dit decennium in elektrische BMW’s te zien moeten krijgen, dus mogelijks al in de modellen van de ‘Neue Klasse’.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws