Officieel: Cupra Formentor facelift brengt nieuw gezicht en meer power (2024)

Cupra Formentor facelift 2024

Cupra gaat met de grove kam door zijn gamma met één doel voor ogen: de Seat-snuit van zijn modellen snijden. Samen met de Leon krijgt dus ook de Formentor de nieuwe ‘Shark Nose’ aangemeten maar daar blijft het niet bij. Zo krijgt de SUV dezelfde technologische updates met meer vermogen tot gevolg.

Bij zijn lancering in 2020 betekende de Formentor een belangrijke stap voor Cupra. De SUV was namelijk de eerste auto van het merk die geen Seat-afgeleide kende, en dus volledig los van de voormalige moederkloek ontwikkeld was. Intussen kennen we zo ook al de Tavascan maar hoewel die zijn roots volledig losliet dankzij een nieuwe designtaal, deed het front van de Formentor toch nog wat aan Seat denken. Tijd dus om daar verandering in te brengen.

Meer premium

Dit is namelijk de vernieuwde Cupra Formentor en van vooraf gezien had je zowel naar een gloednieuw model kunnen kijken. Net als bij lager broertje Leon blijft er na de facelift namelijk niks over van de oude neus. In de plaats daarvan krijgt de Formentor de ‘Shark Nose’ aangemeten die Cupra op al zijn nieuwe modellen kleeft, getuige zijn enorme grille en zijn drie driehoekige LED’jes. Die laatsten keren ook achteraan terug in nieuwe lichtblokken, die verbonden worden door een doorlopende balk. Net als bij de Leon bevat die balk voortaan een verlicht Cupra-logo zodat je ook ’s nachts weet waar je naar kijkt.

Cupra Formentor facelift 2024

Ook vanbinnen kan alles je enigszins bekend voorkomen indien je net ook ons artikeltje over de Cupra Leon facelift gelezen hebt, want de Formentor krijgt een nagenoeg identieke cabine. Reken dus op flink wat opgefriste, vaak gerecycleerde materialen die over het algemeen een meer premium uitstraling moeten verzorgen. Daarnaast steekt de middenconsole ook in ’t nieuw, net als het bestuurdersdisplay en het infotainmentscherm. Dat laatste meet nu 12,9 inch in diameter en krijgt naast AI-integratie eindelijk ook verlichting voor zijn aanraakgevoelige sliders.

333 pk of 100 km elektrisch

Ook op motorisch vlak verandert er flink wat, met name voor de krachtige VZ-versie. Voor je gaat hopen: die krijgt niet opnieuw de 2.5-liter vijfcilinder van de Audi RS3 mee, maar mag wel rekenen op dezelfde aanpassingen die we net nog zagen bij de iets bescheidener Audi S3. Reken dus op 333 pk uit een 2.0-litermotor en een nieuw, slim achterdifferentieel als deel van zijn vierwielaandrijving. Daarnaast is de VZ er ook nog met 265 pk en voorwielaandrijving maar hoeft het allemaal zo fel niet, dan is de Formentor er ook zonder VZ-suffix. Die beschikt nog steeds over een 150 pk sterke 1.5-benzinemotor, een 204 pk sterke 2.0-benzinemotor of een 150 pk sterke 2.0-diesel.

Cupra Formentor facelift 2024

Daarnaast blijft de Formentor verkrijgbaar als plug-inhybride maar niet zonder dat ook die grondig aangepakt wordt. Zo blijft de instapper even sterk met zijn 204 pk’s maar krijgt de VZ-Hybrid er 27 paarden bij, goed voor 272 pk. Daarnaast groeit de accu naar 19,7 kWh en het elektrische rijbereik groeit mee. Daardoor moet je nu meer dan 100 kilometer op stroom kunnen rijden en is je accu leeg, dan kan je die snelladen tot 50 kW. Zo kan je na een half uurtje weer elektrisch de baan op met je vernieuwde Formentor, die al bij je kan staan vanaf het derde kwartaal van 2024. Prijzen kennen we op dit moment nog niet.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws