Rijtest + video: Opel Corsa-e (2020)

Opel Corsa-e rijtest Autofans elektrisch 2020

De elektrificatie schakelt een versnelling hoger: na SUV’s de afgelopen jaren gaan nu ook massaal de A- en B-segmenters aan de stekker. Zo ook de Opel Corsa, die onder de PSA-vleugels volop gebruik mag maken van Franse technologie. Benieuwd naar het resultaat? Wij ook.

Het verhaal van de Opel Corsa is intussen genoeg bekend, maar dit is nog even de korte samenvatting: Opel was al een tijdje bezig aan de ontwikkeling van deze zesde generatie Corsa toen eigenaar GM het merk verkocht aan de Franse PSA-groep. Die besliste om Opel opnieuw te laten beginnen met de Peugeot 208 als basis. Mooi meegenomen: die 208 kreeg een elektrische versie, en de nieuwe Corsa dus ook.


BEKIJK HIER ONZE VIDEOREVIEW:


Zoek de verschillen

Visueel verschilt de nieuwe Opel Corsa grondig van de nieuwe Peugeot 208, maar deze elektrische Corsa-e lijkt als twee druppels water op de klassieke versie. Geen dichtgewerkt radiatorrooster, dito aerodynamische velgen of blauwe of groene accenten op het koetswerk, maar een bescheiden “e” op de B-stijl en de kofferklep. En de uitsparing voor de uitlaat in de achterbumper die is weggewerkt.

Ook binnenin merk je weinig verschil met een Corsa op fossiele brandstoffen. Je krijgt een schermpje meer in het digitale display en uiteraard enkele specifieke metertjes voor onder meer het batterijniveau, maar daar stoppen de verschillen zowat. Tenzij je interieurruimte gaat uitmeten, want de Corsa-e stopt zijn batterijen weg onder de zetels en de koffer. Daardoor is de kofferruimte kleiner dan die van de klassieke versies: 267 liter tegenover 309 liter.

Aan het einde van onze interieurrondleiding merken we wel op dat er binnenin toch wat gelijkenissen opduiken met de Peugeot 208. De bediening van de displays, zowel het instrumentenpaneel als het infotainmentscherm, verraadt de Franse natuur van de software, terwijl de keuzehendel voor de versnellingsbak eveneens een Peugeot-stempel draagt. Nu, storen doet dat allerminst.

Opel Corsa-e rijtest Autofans elektrisch 2020

Aan de stekker

De Corsa-e gebruikt dezelfde aandrijflijn als alle andere elektrische producten van de PSA-groep, te weten de Peugeot e-208, e-2008, DS 3 Crossback E-Tense en een hele rist busjes. Het gaat om een batterij met capaciteit van 50 kWh, gecombineerd met een elektromotor van 136 pk (100 kW). Volgens Opel moet je er 337 kilometer ver mee kunnen geraken voor hij weer aan de stekker moet. Dat gebeurt standaard enkelfasig aan 7,4 kW, optioneel driefasig aan 11 kW. Heb je een snellader in de buurt, dan kan dat aan 100 kW.

In de praktijk hou je best rekening met een rijbereik van een kleine 300 kilometer. Let wel op: het display dat het rijbereik aangeeft, houdt er een volstrekt eigen wil op na. Zo zagen wij tijdens onze testweek met een volle batterij een rijbereik van 190 kilometer, 250 kilometer en... 370 kilometer. Een gemiddeld verbruik van 17,3 kWh/100 km is keurig zonder meer.

Opel Corsa-e rijtest Autofans elektrisch 2020

Onopvallend

Vraag je het volle pond van de Corsa-e, dan haalt hij 100 km/u in 8,1 seconden. In de praktijk doet de elektrische Corsa het eigenlijk een stuk rustiger aan, omdat hij zijn maximumvermogen alleen in de sportstand vrijgeeft. In de normale rijmodus heb je dus minder vermogen, maar door het instant-elektrokoppel nog wel steeds voldoende punch om vlot mee te kunnen met het verkeer.

De extra kilo’s van de batterij – en dat zijn er met meer dan 300 wel wat – heeft Opel eigenlijk relatief vakkundig weggewerkt. Je voelt wel dat ze er zijn, maar de Corsa maakt niet de fout om te stug afgeveerd te zijn. Integendeel, deze Corsa-e grijpt in sommige situaties zelfs terug naar de klassieke soepele Opel-ophanging.

Dat maakt, samen met de lichte besturing, dat deze Corsa-e geen sportieve bochtenpikker is, al doet het lagere zwaartepunt op dat vlak wel een positieve duit in het zakje. Remenergie recupereren kan uiteraard ook, door de keuzehendel van de versnellingsbak in ‘B’ te zetten, maar de intensiteit van de recuperatie kan je niet instellen. Kortom: de Corsa-e is een doodnormale en bijna onopvallende elektrische auto.

Opel Corsa-e rijtest Autofans elektrisch 2020

Prijzen

Opel vraagt 30.495 euro voor zijn Corsa-e. Dat is absoluut gezien een behoorlijk stevige prijs, zeker als je weet dat de instapversie van de Corsa, met klassieke verbrandingsmotor, de helft minder kost. Reken dus ook hier dat de Corsa-e in eerste instantie voor de fleetmarkt weggelegd zal zijn, en dat particuliere kopers nog een tijdje de kat uit de boom zullen kijken.

Relatief gezien is deze Corsa-e dan weer interessant geprijsd: de verwante Peugeot e-208 kost 32.800 euro, terwijl je bij Mini en Honda meer neertelt voor de Cooper SE Electric (33.100 euro) en de E (34.500 euro). Zelfs ten opzichte van de grote Franse concurrent, de Renault Zoé, doet de Corsa-e iets beter. Huur je de batterij niet maar koop je ze, dan krijgt de Zoé immers een catalogusprijs van 32.600 euro.

Opel Corsa-e rijtest Autofans elektrisch 2020

Conclusie

Wie wel wil overstappen naar een elektrische auto maar geen drastisch futuristisch model wil, is bij de Opel Corsa-e aan het juiste adres. Hij verpakt een hoop kwaliteiten zonder ergens écht in uit te blinken, en stopt dat in een klassiek, bekend jasje. Perfect om geleidelijk over te stappen op elektrisch rijden, al tast je als particuliere koper nog net iets te diep in de buidel.

Opel Corsa-e rijtest Autofans elektrisch 2020

Specificaties

Motor

Elektromotor

Vermogen

136pk

Koppel

260 Nm

Overbrenging

Automaat

Aandrijving

voorwiel

Topsnelheid

150 km/u

Prijs basismodel

€ 30 495.00

0 tot 100 km/u

8.10 sec

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws