Sorry Apple: Xiaomi heeft als eerste een smartphone op wielen klaar (2023)

Xiaomi SU7 2023

De autowereld heeft er nog maar eens een Chinees merk bij, al is dat merk allesbehalve nieuw. Zo ken je Xiaomi misschien al langer van zijn smartphones maar met deze SU7 willen ze niet zozeer Apple maar eerder Tesla beconcurreren… Al zijn ze Apple’s autoplannen er ook wel mooi mee voor.

Je hoort kwatongen wel eens zeggen dat moderne auto’s net “smartphones of laptops op wielen” zijn, en dat lijkt ook fabrikanten van smartphones of laptops niet ontgaan. Zo koestert een aantal onder hen zelfs plannen om een eigen auto te gaan maken. Daarbij kregen we meerdere probeersels van Sony te zien maar vooral Apple’s autonome iCar spreekt al jaren tot de verbeelding. Allebei worden ze nu echter ingehaald door nog een andere smartphonefabrikant: Xiaomi.

McLaren-neus, Porsche-billen

Hoewel het merk zelf nog geen officiële beelden gedeeld heeft, krijgen we nu al zijn SU7 in vol ornaat te zien. Dat danken we zoals altijd aan China’s Ministerie voor Industrie- en Informatietechnologie — MIIT voor de maten — waar elke auto die in China op de markt zal komen, in een database terecht komt. Zo maken we kennis met een elektrische sedan van Tesla Model S-formaat, en met eigenlijk nog een verrassend knap design ook. Zo heeft de gladde neus wat weg van de supercars van McLaren, terwijl hij achteraan met wat verbeelding doet denken aan een Porsche Taycan.

Xiaomi SU7 2023

Van het interieur schoten de Chinese ambtenaren geen beelden, dus het valt nog te bezien of de Xiaomi qua schermenpraal een beetje smartphonewaardig wordt. We krijgen wel inkijk in een aantal technische specificaties. Zo komen er twee versies van de Xiaomi: eentje met achterwielaandrijving en 299 pk en eentje met vierwielaandrijving en de volle 673 pk. Over het batterijpakket valt dan weer niks te lezen, dus op een rijbereik is het wachten tot de SU7 in China gelanceerd wordt. Nu hij er verschenen is in de overheidsdatabase staat dat zo goed als vast, al valt het nog te bezien of deze Xiaomi ook een plekje in Europa’s broekzak verdient.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws