Den Haag wil luchtverontreiniging bekampen met speciale verf

Den Haag wil luchtverontreiniging bekampen met speciale verf

Het Nederlandse Den Haag wil een proefproject opstarten waarbij speciale verf wordt gebruikt om de luchtvervuiling te verminderen. Doel ervan is de uitstoot te reduceren en de strengere milieunorm van 2015 te halen.

De afgelopen jaren verbeterde de luchtkwaliteit al in Den Haag, vooral door in dienst nemen van stadsbussen op aardgas en een sloopregeling voor oude auto's. Om aan de strengere norm van 2015 inzake stikstofoxide te voldoen, experimenteert men nu met speciale verf.

De coatings waarvan sprake bevatten titaniumoxide. In combinatie met zonlicht zorgt dat voor een reductie van stikstofoxide in de lucht. Toch blijken de resultaten wisselend. Het beperkt aantal zonuren, hoge luchtvochtigheid en wind spelen daarbij een rol. Ook blijkt dat de luchtvervuiling niet enkel lokaal plaatsvindt maar over heel Nederland gezien moet worden en zelfs Europa erbij betrekt. Slechts één derde van de luchtverontreiniging in Den Haag zou van lokale uitstoot zijn, waarbij autoverkeer het gros voor haar rekening neemt. Verder is er nog onduidelijkheid over mogelijke risico’s voor mens en milieu volgens onderzoeksbureau M+P. Uit de laboratoriumproeven in opdracht van Rijkswaterstaat blijkt verder dat slechts enkele van de beproefde achttien coatings ook echt actief zijn. De TU Eindhoven wijst echter naar een proef die in Hengelo wordt gehouden met luchtzuiverende betonstenen, waar de praktische werking wel zou zijn aangetoond.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws