Gametest: EA Sports F1 23 (2023)

F1 23 EA Games review test

Terwijl Verstappen van leer trekt in de fysieke koningsklasse der racerij trekken wij naar de digitale wereld van de Formule 1. Racegame F1 23 van EA is hier... en reed nog nooit zo gelikt!

Wat is dit?

Net zoals bij het fysieke kampioenschap rolt EA elk jaar een digitale versie van de Formule 1 uit. F1 23 is dan ook het énige gelicenseerde spel van de Formule 1. Al belooft editie 23 zo veel meer. Met dank aan een aangescherpte handeling voor spelers met een controller, een "Drive to survive"-achtige carrièremodus en aangescherpte graphics. Haal je bandenwarmers al maar boven!

Op z'n Netflix

Bekentenisronde: Ondergetekende is zijn interesse voor de Formule 1 ergens tussen Schumacher en Lewis Hamilton verloren. Ongeveer rond diezelfde periode moest de F1-racegame plaats ruimen voor inzendingen van Need For Speed, Gran Turismo en Dirt. Volgens EA moet F1 23 echter dé racegame zijn die me terug in de digitale eenzitter doet kruipen. Met dank aan Braking Point 2. Brake-watte?

F1 23 EA Games review test

De in 2021 geïntroduceerde verhaallijn Braking Point keert terug in editie 2023. Als een soort van Netflix' Drive to survive-achtig avontuur. Of - om het in de gamesferen te houden - zoals de verhaallijnen bij Grid. In het kort: je wordt samen in het Konnersport Racing-team gezet met je voormalig aartsrivaal. Alsof dat niet verveld genoeg is, is het team eigendom van de vader van je aartsrivaal. Wat volgt is een vermakelijke verhaallijn die je uitdaagt om verschillende missies na elkaar uit te spelen. Zonder twijfel iets waar Gran Turismo nog wat van kan leren.

Terug aan de controller!

F1 23 wil zich natuurlijk ook als een sim-racer etaleren. Alleen heeft niet iedereen een Fanatec stuurtje thuis staan. Dat zorgde in de vorige edities voor wel wat wrevel. Want door te focussen op spelers met een sim-rig, werden spelers met een controller wat in de pitlane gelaten. Tot nu, met dank aan Precision Drive. Een wat hippe marketingbenaming voor een herschreven controllerbediening waardoor je überhaupt snelle tijden neer kan zetten met een controller.

F1 23 EA Games review test

Het resultaat is fenomenaal voor gamers die ook gewoon graag vanuit hun luie zetel hun innerlijke Max Verstappen uit willen laten op de 23 circuits van het spel. Daarbij sjees je over alle bekende circuits van de 2023 F1-kalender (zelfs Las Vegas en Qatar) maar is er ook plaats voor circuits zoals Paul Ricard en het Shanghai International Circuit. Eindelijk kan de tractiecontrole terug uit en voel je stukken beter de griplimiet. Het is moeilijk om uit te leggen maar het rijden met de F1 bolides voelt een stuk natuurlijker aan... in hoeverre je daar ervaring mee kan hebben natuurlijk.

De wereld van F1

Heb je eenmaal Braking Point 2 uit, dan wijzen de stewards je met veel plezier richting F1 World, een soort van (online) hub waar EA geregeld nieuwe content en uitdagingen dumpt. Door het winnen van challenges kan je jouw F1-bolide upgraden via je Tech-level. Hoe hoger het Tech-level, des te moeilijkere uitdagingen je te baas kan. Weet wel dat microtransacties deel uitmaken van dit onderdeel van het spel.

F1 23 EA Games review test

Dan maar online gaan racen? Dat kan - naast een klassieke carrièremodus - natuurlijk ook in deze F1 23-editie. Echter kon dat nog niet tijdens de review-periode, waardoor we hier weinig over kunnen vertellen. Neemt de online-modus echter de aangepaste componenten (lees: Precision Drive) mee, dan staan spelers garant voor serieus wat vertier. Zolang racen met F1-bolides je ding is natuurlijk.

Conclusie

Hoewel jaarlijkse sportgames er vaak van beschuldigd worden enkel maar een nieuw likje verf te verkopen voor de volle pot, is EA Sports F1 23 een serieuze opstap tegenover de vorige editie. Met dank aan een amusant avontuur via Braking Point en dankzij Precision Drive waardoor het rijden met een controller stukken beter gaat. Deins je niet terug van de wat monotone startgrid van een F1 race (lees: een twintigtal eenzitters met vier wielen), dan is dit misschien wel hét moment om terug in de F1-racegame te springen!

F1 23 EA Games review test

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws