Rijtest + video: Dacia Jogger 7 Plaatsen TCe 110 (2022)

Rijtest Dacia Jogger 7 zitplaatsen 2022 Autofans

Paniek bij grote gezinnen! Want Peugeot, Citroën en Opel hebben besloten enkel nog maar elektrische versies aan te bieden van Rifter, Berlingo en Combo. Waardoor die plots meer dan 30.000 euro kosten. Dacia komt aangelopen met de oplossing. De Jogger belooft gigantisch veel ruimte... voor een belachelijk laag prijskaartje.

De wereld draait door, letterlijk en figuurlijk. Waardoor er grotendeels geen zekerheden meer zijn. Niet anders in autoland. Want plots kost een Volkswagen Polo kaal 22.000 euro en draagt de Nissan Qashqai een startprijs van 30.000 euro. Je kan dat natuurlijk maandelijks gaan aflossen maar laat ons eerlijk zijn: voor jonge en/of samengestelde gezinnen is dat grof veel geld. Verlossing is echter nabij, met dank aan Dacia. Loop nog niet weg! Want deze Dacia is echt je aandacht waard!


BEKIJK HIER ONZE VIDEO:


Stationcrossover

Laat ons meteen iets verduidelijken; de laatste 5 jaar is zowat élke Dacia je aandacht waard. Want het Roemeense budgetmerk van Renault levert tegenwoordig volwassen producten af. Niet enkel zien ze er tegenwoordig lekker uit, ze rijden nog eens voortreffelijk én kosten nog steeds een appel en een ei. Recent heeft Dacia echter eens flink aan haar line-up gemorreld. Waardoor inzendingen zoals de Dokker, Lodgy en Logan MCV op pensioen mochten. Goed nieuws voor iedereen die spontaan braakneigingen kreeg bij het aanschouwen van die vehicles. Minder goed nieuws voor gezinnen op zoek naar gigantisch veel ruimte voor (gigantisch) weinig geld.

Rijtest Dacia Jogger 7 zitplaatsen 2022 Autofans

Dacia vervolledigt nu echter terug haar gamma met deze Jogger. Een stationcrossover die de taak van die drie uitgefaseerde modellen over moet nemen. Desgewenst met zeven zitplaatsen en met een koffer waarin je half de Ikea in kwijt kan. Niet overdreven, want Dacia denkt zelfs al aan een kampeerversie van deze Jogger!

Zoals een Porsche 911

Met zijn 4.6 meter valt deze Jogger geen kleintje te noemen. Al weet hij zijn proporties goed uit te smeren. Met dank aan de korte overhangen voor en achter (die ook nog eens zorgen voor een riante wielbasis van 2.9 meter) en de stoere looks. Inderdaad, we zeiden net dat deze Jogger stoer voor de dag komt. Kijk maar naar de gespierde snuit en dito motorkap en de Volvo-esque achterlichten. Het profiel geeft je dan weer vooral het idee dat deze Jogger een verlaagde en verlengde Duster is. Daar is niets mis mee, een Porsche 911 is tenslotte ook een verlaagde en verlengde VW Beetle.

Rijtest Dacia Jogger 7 zitplaatsen 2022 Autofans

Wij reden alvast de Extreme-versie, de hoogste uitvoering van het moment. Maar moeten eerlijk toegeven dat de instapversie niet al te veel inboet qua design. Dakrails zijn standaard, evenals de LED-dagrijverlichting. Waardoor het verschil 'm visueel enkel zit in de 16-duims velgen in plaats van wieldoppen en wat zwarte accenten op de flank. Verschillende bumpers per uitvoering? Dat zou de basisprijzen enkel maar duurder maken. Waardoor Dacia - in tegenstelling tot het gros van de concurrenten - dat spelletje niet mee speelt.

Gemaakt voor mensen, niet voor designers

Stap je in de Jogger, dan merk je meteen dat hij het dashboard leent van kleinere broer Sandero. Heb je echter nog nooit zo'n Sandero van dichtbij gezien, dan kan je het best vergelijken met het dashboard van een 5 jaar oude Opel Corsa, Renault Clio of Volkswagen Polo. Harde plastics zijn aanwezig maar storen niet. De tellerpartij voor je neus is analoog maar heeft een digitaal infoscherm. Het infotainmentscherm (vanaf de tweede uitvoering) is simpel, praktisch en zweeft bovenop het dashboard. Naast dat schermpje krijg je trouwens een geïntegreerde smartphonehouder met USB-oplaadpunt. Praktisch, nu de wet verplicht dat je smartphone vast moet zitten, wil je hem gebruiken.

Rijtest Dacia Jogger 7 zitplaatsen 2022 Autofans

Trekken we onze ogen los van het dashboard, dan merken we 7 comfortabele stoelen op in het interieur van deze Jogger. Die derde zitrij met twee extra stoelen is een optie van 900 euro maar betaalt zich op termijn hoogstwaarschijnlijk terug dankzij een hogere verkoopprijs op de tweedehandsmarkt. Meer nog, deze Jogger lijkt binnenin niet ontworpen door designers maar wel door mensen. Mensen die weten welke behoeften jonge en/of grote gezinnen in het dagelijkse leven nodig hebben. 3 volwaardige zitplaatsen op de tweede zitrij, klaptafeltjes voor de kids en een derde zitrij die met enkel simpele hendeltjes volledig uit het interieur kan. Zelfs als diehard premiumrijder moet je toegeven dat Dacia het hier lekker voor elkaar heeft.

Rijplezier... in een Dacia?!

Hoewel 4.6 meter legt deze Jogger amper 1.2 ton in de weegschaal. Om je een idee te geven, dat is zo'n 200 kg minder dan pakweg een Peugeot Rifter me benzinemotor. Het voordeel uit zich niet enkel in het rijgedrag, Dacia hoefde ook geen line-up van stevige motoren voor te leggen om het geheel in beweging te krijgen. De keuze is dan ook simpel; Dacia biedt je één motor aan. Het gaat dan over een 1-liter driecilinder turbobenzine met 110 pk en 200 Nm koppel die zich laat bedienen via een manuele zesbak. Een variant daarvan op LPG kan je ook nog bestellen... maar met alle vragen rond gasbevoorrading de laatste tijd is dat misschien wat een gewaagde keuze.

Rijtest Dacia Jogger 7 zitplaatsen 2022 Autofans

Met zijn acceleratie naar de honderd van 11.2 seconden is de Jogger geen sprintkanon, al voelt hij in de realiteit kwieker aan dan de cijfers doen uitschijnen. Dat komt wederom door dat lage gewicht. Waardoor deze Jogger zich vlot door het verkeer laat laveren. Daarnaast beschikt deze Jogger over een uitermate stabiel chassis, waardoor rijden eerder een plezier dan een straf is. De 16-duims velgen met riant veel band zorgen dan weer dat de nodige hobbels en putten uitgevlakt worden tijdens het rijden. Waardoor het rijcomfort nog naar een hoger plan wordt getild. Enig minpunt? De geluidsdemping op de autostrade kon misschien nét dat tikkeltje beter. Al was dat ook nooit het sterke punt van de gezinsbusjes van weleer.

Gat in de markt

We lieten het in de test al een paar keer vallen: nog geen 16.000 euro moet je voor deze Jogger betalen. Al heb je dan natuurlijk wel de "Essential" basisversie. Nu goed, met zaken zoals led-dagrijverlichting, getinte ruiten en een automatische noodrem kan je bezwaarlijk van een kale versie spreken. De hogere versies moeten het dan ook hebben van een airco, achteruitrijcamera, infotainmentsysteem en elektrische (+ verwarmde) buitenspiegels. Het goede nieuws? Tussen de goedkoopste instap-Jogger van 15.790 euro en de duurste Jogger Extreme met alle opties aangevinkt zit eigenlijk maar een prijsverschil van 4.810 euro. Bij veel merken ben je dat bedrag al kwijt voor een bekerhouder in het interieur. Kortom: voor zo'n 18 à 19.000 euro moet het mogelijk zijn om de Jogger van je dromen samen te stellen. Zelfs mét 7 zitplaatsen!

Rijtest Dacia Jogger 7 zitplaatsen 2022 Autofans

Het is dan ook bijna onmogelijk om een rechtstreekse rivaal voor deze Jogger te vinden. Want een ruime, doordachte gezinswagen met desgewenst zeven zitplaatsen voor minder dan 20.000 euro... we kunnen er niet meteen één opnoemen. Dacia lijkt dus letterlijk een gat in de markt te hebben gevonden. Of het merk heeft toch op z'n minst een leegte ingevuld die de elektrificatie van de Peugeot Rifter, Citroën Berlingo en Opel Combo hebben veroorzaakt. En op het einde van de dag mag hij misschien niet de beste score voorleggen op de Euro NCAP, vergeet echter niet dat het veiligheidsorgaan steeds meer de focus legt op softwarematige veiligheidsnufjes én dat deze Jogger zonder twijfel veiliger is dan een betaalbare gezinswagen van 10 jaar geleden.

Conclusie

De wereld mag dan wel doordraaien, Dacia blijft koeltjes vasthouden aan haar kernwaarden. Die combineren value for money met technologieën die je echt nodig hebt en verpakken dat tegenwoordig achter stoere looks. De Duitsers bouwen dan misschien geen betaalbare auto's voor het volk meer, dé nieuwe volkswagen is net opgestaan.

Rijtest Dacia Jogger 7 zitplaatsen 2022 Autofans

Specificaties

Motor

1.0 i3, turbobenzine

Vermogen

110pk

Koppel

200 Nm

Overbrenging

6-bak manueel

Aandrijving

voorwiel

Gewicht

1 195 kg

Topsnelheid

180 km/u

0 tot 100 km/u

11.20 sec

Gemiddeld testverbruik

6.40 L/100km

Min. kofferinhoud

160 L

Max. kofferinhoud

1 807 L

CO2-uitstoot

129 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
FLP 08:26
afbeelding van FLP

Exact wat ik wou zeggen! Momenteel in mijn ogen qua prijs-qualiteit veruit de beste A-naar-B-wagen.

this 08:48
afbeelding van this

En ik heb zelfs de indruk dat deze wagens tweedehands zeer weinig afschrijven.
Dus wie in de markt is voor een goedkope A-naar-B-wagen en absoluut een nieuwe auto wilt, lijkt dit merk mij de ideale kandidaat.

Markske 19:36
afbeelding van Markske

Amai LPG en gas bevoorrading
Zoek maar eens op waarvoor de P staat
Wat een redactionele blunder

Yvesw 11:22
afbeelding van Yvesw

Markske: Lpg ontstaat bij productie en behandeling van aardgas en aardolie en is dus een fossiele brandstof. Tegenwoordig wordt ongeveer 60% van de lpg gewonnen uit gasvelden tegen 40% uit raffinage van olie. En als gas (en de leveranciers daarvan) persona non grata worden in België... dan kan je de vraag stellen wat de regering van plan is met LPG op middellange termijn.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws