Special: KTM X-bow

Zoals we jullie gisteren beloofden komt deze rij-impressie online op de middag. De teaser toonde de motor, een 2.0l TSI van Audi samen met de kentekens van het chiptune bedrijf Heinz. Over die laatste volgt later nog een knap verslag en interview geïllustreerd met, zoals altijd, onze eigen foto's. Rij-Impressie werd gemaakt over en met de immer schitterende  KTM X-bow.

 

   

De laatste jaren is gewichtsbesparing een hot item geweest: spelen met exotische materialen zoals titanium en carbon als was het een lieve lust. Maar nu zijn er een paar die toch nog een stapje verder gaan.

 

Als directe concurrent van de Atom kwam de X-bow (lees: crossbow) misschien net iets te laat, al is er tegenwoordig niet echt een juist moment om een wagen te introduceren. Maar als het op reputatie aankomt, zitten ze er bij KTM toch wat beter voor. Een carbon monocoque chassis van bij de ingenieurs van Dallara en een 2.0TFSI motor van Audi zijn al sterke namen in de branche. Reken daar nog eens de waanzinnigheid en precisie van de KTM-ingenieurs bij en je hebt een dijk van een wagen.

 

   

Een ander ding waar ze bij KTM het één en ander van weten is design, wat op z’n minst opvallend is te noemen bij de X-bow. Grasmaaier of laagvlieger, noem ‘m wat je wilt maar je zal nooit verveeld geraken van ernaar te kijken. Buiten de gekleurde panelen en de carbon spatborden zijn er geen opties mogelijk voor het exterieur. Of je nu het typische KTM-oranje wil of liever gaat voor een contrasterend zwart-wit, subtiel ben je nooit onderweg.

 

Binnenin is het ‘snap-off’-stuurwiel (in optie) zowat het enige interessante, want van een dashboard is weinig sprake. Het schermpje in het midden moet de rijder van alle info voorzien, tenminste als je je ogen van de weg durft houden met deze laagvlieger. Een helm is niet verplicht maar waarschijnlijk toch vriendelijker voor je kapsel dan de rijwind, vraag het maar aan onze redactie. Maar misschien is het net dat wat de magnifieke rijervaring met zo weinig pk’s verklaart. Al je zintuigen draaien overtoeren zodra het gaspedaal naar beneden gaat. Het motorgeluid gaat wat verloren in de rijwind maar dat moet zowat het enige minpunt zijn aan de hele ervaring. Kriebels in de buik zoals toen je je rijbewijs in ontvangst mocht nemen en een lach die nog uren op je gezicht blijft hangen. Jaja, de X-bow is een beleving die je niet vaak zal meemaken.

 

   

Specifieke toekomstplannen heeft men bij KTM nog niet, momenteel wordt er wel gedacht aan een versie met hardtop die dan jetfighter-gewijs naar voor klapt. Maar heb je nog wel iets extra nodig bij deze X-bow, misschien zijn de geplande upgrades die Heinz op stapel heeft staan wel voldoende. Iets meer power en verder een goede afstelling uit de volledig instelbare dempers krijgen, lijkt ons een goede keuze.

 

   

Tekst: Joeri Mertens

Foto's: Glenn Nuijens

Met dank aan de Autotune Heinz voor de wagen en schitterende ervaring.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Hannes 13:09
afbeelding van Hannes

Dat is nog eens auto om te reviewen! Ik ben jaloers :p. Mooie pics, ik had wel wat meer tekst verwacht bij zo'n exceptionele wagen.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws