Alfa Romeo blaast 4C binnenkort even nieuw leven in voor tiende verjaardag

Alfa Romeo 4C Designer's Cut 2023

De Alfa Romeo 4C bestaat dit jaar een decennium, en dat willen de Italianen vieren. Daarom zal moederhuis Stellantis één enkele, nieuwe 4C bouwen als eerbetoon aan de lichtvoetige sportieveling van weleer. Voor ze dat doen, willen ze echter eerst weten welk van drie voorstelletjes wij het mooiste vinden.

In 2013 trokken ze bij Alfa Romeo het doek van iets heel onverwachts: de 4C. Met zijn centraal gemonteerde viercilindermotor en zijn vederlichte carrosserie moest je namelijk al bij pakweg Lotus gaan zoeken naar een serieuze concurrent, en het zou nog duren tot 2017 voor Alpine gelijkaardige ingrediënten toepaste op zijn nieuwe A110. Tegen dan liep de Alfa Romeo echter al weer op zijn laatste benen, want in 2018 maakten nieuwe uitstootnormen een einde aan de verkoop van de 4C in Europa. Sindsdien wachten we nog steeds op een waardige opvolger, maar voor die er komt willen de Italianen ons nog even aan de oorspronkelijke sportieveling herinneren.

Binnenkort een nieuwe sportwagen?

Ter ere van de tiende verjaardag van de 4C heeft Alfa Romeo namelijk aangekondigd dat ze een one-off gaan bouwen op basis van het model. Ergens in de komende maanden mag je dus rekenen op één gloednieuwe 4C, alleen lijken de Alfa-designers nog niet helemaal te weten in welk kleurtje ze die moeten spuiten. Zo tonen ze ons drie mogelijkheden, elk met hun eigen verwijzing naar de geschiedenis van het merk. De eerste, genaamd ‘4C Tributo’, moet met zijn rode lak doen denken aan iconen als de 33 Stradale terwijl de ‘4C Leggenda’ wil verwijzen naar minimalisten als de Giulia Sprint van weleer. De ‘4C Corsa’ gooit het dan weer over een modernere boeg en stelt de auto op zijn sportiefst voor, met matgrijze lak en de verplichte zwarte velgen.

Alfa Romeo 4C Designer's Cut 2023

Alfa Romeo toont de drie ideeën om te horen wat hun fans ervan vinden, en op basis van de reacties zullen ze dan gaan bepalen hoe die uiteindelijke ‘4C Designer’s Cut’ eruit gaat zien. De one-off zal nadien verkocht worden aan één gelukkige verzamelaar, maar er is ook hoop voor zij die uitkijken naar een écht nieuwe Alfa-sportwagen. Zo gonst het in Arese al even van de geruchten over de komst van een ‘6C’. Als dat klopt zou er wel eens een zescilindermotor zoals die uit de Giulia en Stelvio Quadrifoglio in kunnen schuilen. Wat ervan aan is leren we in augustus, want dan zou Alfa’s nieuwe sportwagen onthuld worden.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws