Suzuki wil 5 EV's in Europa tegen 2030

Suzuki heeft zijn groeistrategie voor de rest van het decennium uit de doeken gedaan. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat het merk wil groeien, met een verdubbeling in de omzet tegen 2030. Daarvoor investeert het merk 32 miljard euro en wil het onder meer 5 elektrische wagens in het gamma hebben.

We zeiden het al bij de presentatie van de eVX conceptcar vorige week: Suzuki heeft een achterstand in te halen wat betreft EV's om mee te kunnen blijven spelen in Europa. Daarvoor doet het Japanse merk nu zijn strategie uit de doeken. De eVX wordt het eerste volledig elektrische model van Suzuki tegen 2024, maar tegen 2030 moeten er 5 in het Europese gamma zitten, goed voor 80% van de verkoop. Logisch, aangezien dat dicht tegen de deadline aanschurkt op de verkoop van verbrandingsmodellen in Europa.

Nog steeds samen met Toyota

De EV's van Suzuki zullen eerder compacte modellen worden, B-segmenters en kleine SUV's, zoals het huidige gamma eigenlijk al omvat - denk aan elektrische opvolgers van de S-Cross, Swift en Vitara. Die zouden opnieuw gebruik kunnen maken van technologie van Toyota, want Suzuki is van plan de band met zijn landgenoot te versterken, niet enkel voor EV's, maar ook voor autonome rijtechnologie.

Buiten Europa komen er trouwens nog EV's in andere segmenten, die Suzuki omschrijft als "mini- en compacte voertuigen" en er is zelfs sprake van een "electro-seniorenvoertuig" voor ouderen die hun rijbewijs hebben ingeleverd maar nog steeds mobiel willen blijven. Dat zal eerder een product voor Japan zijn, maar toch zijn we benieuwd. Ook bij de motorfietsen en buitenboordmotoren voor boten is Suzuki van plan elektrische alternatieven te introduceren, maar aan een rustiger tempo dan bij de wagens.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws