Onderzoek stelt: Rijgedrag kan dementie voorspellen

Foto door Tim Samuel via Pexels

Een onderzoek toont aan dat het gebruik van rijgegevens nuttig kan zijn bij het opsporen van dementie in een vroegtijdig stadium.

In een vroegtijdig stadium wordt dementie namelijk vaak nog weggelachen als gewone 'vergetelheden' en het feit dat mensen veel aan het hoofd hebben. Dementie is echter een ernstige aandoening die zeker op latere leeftijd de levenskwaliteit omlaag haalt. In een nieuw onderzoek wordt aangetoond dat gegevens van oudere chauffeurs inzicht kunnen geven in beginnende dementie.

Op basis van variabelen die afkomstig zijn uit het rijden en de demografische eigenschappen zoals geslacht, ethniciteit en opleidingsniveau konden de onderzoekers dementie en in afgezwakte vorm ook de milde cognitieve stoornis (MCI) worden voorspeld in 88 procent van de gevallen. Voor het onderzoek werden 3.000 oudere chauffeurs in de VS gedurende vier jaar gevolgd. Van die 3.000 deelnemers werd bij 33 personen MIC vastgesteld en bij 31 personen dementie.

Op basis van die gegevens gooide het onderzoeksteam de data in een wiskundig model dat via machine learning de medische conditie kon gaan afleiden uit het rijgedrag van de proefpersonen. Zo werd gemeten hoeveel ritjes verder dan 24 km van huis gingen, hoe lang de ritten waren die van thuis uit begonnen en weer toekwamen. Ook werd gekeken naar het aantal rem-acties waarbij meer dan 0,35g aan kracht werd uitgeoefend. Toch is er nog heel wat werk voor de boeg, aangezien de 88 procent werd bereikt met de hulp van de demografische data. Als alleen de rijgegevens in acht worden genomen dan daalt de accuraatheid naar 66 procent.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 2 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
FLP 13:19
afbeelding van FLP

Gebaseerd op wat ik dagelijks in het verkeer zie, vrees ik dat we met een zeer groot dementieprobleem zitten. :-p

Jos D. 16:36
afbeelding van Jos D.

Ik ben altijd extra voorzichtig als er een Volvo of Mercedes vóór mij rijdt. Die kunnen werkelijk op elk moment alle kanten uit :-)
Laatst nog meegemaakt. Een Mercedes-rijder die de rechter-richtingaanwijzer aan zet om dan ineens volledig linksomkeer te maken. Gelukkig was het in de stad aan stapvoetsverkeer.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws