Duitsers ontwikkelen touch-screen stuurwiel

We gebruiken als maar meer technologie in onze wagens, daardoor moeten we onze aandacht meer en meer gaan verdelen waardoor de aandacht op de baan al eens ondergeschikt wordt. Met die gedachtengang sloegen de universiteiten van Stuttgart en Duisburg-Essen en het Duits onderzoekscentrum voor Artificial Intelligence de handen in elkaar. Zij ontwikkelden een eerste prototype van een touch-screen stuurwiel. Over de meerwaarde zijn wij bij Autofans nog niet zo zeker, maar dat houdt de ontwikkeling ervan niet tegen.

Het stuurwiel is gemaakt van elf millimeter dik acrylaat dat wordt omringd door infrarode LEDs. Er werd ook een infrarode camera geïntegreerd onderaan het stuur die de reflecties waarneemt bij het aanraken van het scherm. Zo kan de bestuurder gebaren maken op het scherm zonder zijn handen van het stuur te moeten halen.

Voor de ontwikkeling ervan vroegen de ontwikkelaars enkele deelnemers naar de twintig meest gebruikte handelingen in de wagen. Wij denken aan bellen, radio, navigatie, airco, enzoverder. Alle twintig gebaren zitten alvast geprogrammeerd in het prototype dat onlangs werd voorgesteld op het Human Factors in Computing Systems conference. Bij de eerste test bleek dat de 'bestuurders' effectief meer aandacht op de baan hebben met dit touch-screen stuurwiel.

Wij vragen ons nog steeds af waarom een multifunctioneel stuur niet voldoende kan zijn, en of een touch-screen blindelings besturen niet net moeilijker is.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Yannick Degroeve 20:37
afbeelding van Yannick Degroeve

das écht achterlijk... daar zit echt 0,0 voordeel in...

Sven 21:02
afbeelding van Sven

als je een touch screen (of zelfs gewoon een iPad) integreert in je stuur heb je toch hetzelfde? Ik stel me meer vragen wat er gebeurt als de airbag moet afgaan...

Yvesw 11:30
afbeelding van Yvesw

Met zo'n aanraakscherm heb je toch gewoon geen gevoel meer van wat de wagen aan het doen is?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws