BMW’s sociale media gekaapt door ‘Dee’: hack of gewoon teaser?

BMW Dee teaser 2022

Zij die BMW op de voet volgen, hebben vast iets raars opgemerkt de voorbije vierentwintig uur. Sinds gisterenmiddag worden de sociale media van de constructeur namelijk overladen met nonsenseberichten die doen vermoeden dat BMW gehackt werd… Of is hier iets anders aan de hand?

Van het instagramaccount van je huisdier tot het intranet van de gemiddelde gemeente: hacking kan iedereen overkomen. Zelfs een automobiele grootmacht als BMW is er niet immuun voor, of dat is toch wat ze ons willen doen geloven. Hun sociale mediakanalen lijken namelijk al bijna een hele dag op hol te slaan. De verantwoordelijke voor de posts, die zichzelf ‘Dee’ noemt, is echter zo respectvol naar BMW toe dat het ons sterk lijkt dat hier écht een misnoegde klant met wat computerskills achter zit.

Artificiële intelligentie?

Op 13 december om 12 uur ’s middags verscheen een bericht op de sociale media van BMW waarin iets of iemand aankondigde de kanalen over te nemen. Later in de namiddag stelde die zich voor als ‘Dee’, en werden zelfs de profielfoto’s en beschrijvingen van de pagina’s daarnaar aangepast onder de hatchtag #DeeMW. Daarop volgde een reeks bizarre posts gaande van gevatte antwoorden op reacties van volgers tot natuurlijk de typische memes met dieren. Opvallend was wel dat Dee geen kwaad woord over had voor alles omtrent BMW, en daar maakten de toeschouwers al snel uit op dat het om een actie van het merk zelf moest gaan.

Voorlopig blijft BMW nog stil over wat dit allemaal betekent, maar de posts van Dee geven wel een aantal hints. In het laatste bericht wordt bijvoorbeeld gesproken over “powering down” (of uitschakelen) wat doet vermoeden dat Dee een systeem is. Het feit dat het systeem ogenschijnlijk zelfstandig lijkt te communiceren wijst er dan weer op dat BMW de indruk van een AI wil wekken, een artificiële intelligentie die op eigen houtje leert en beslissingen neemt. Elders vraagt Dee dan weer “How do I drive this thing?”, dus het kan wel eens zijn dat het iets met autonome rijhulp te maken heeft. Tel je dat allemaal op, dan ziet het ernaar uit dat BMW werkt aan zijn eigen ‘Siri’ — Apple’s virtuele assistent die alle systemen overkoepelt — maar dan voor auto’s. Binnenkort leren we waarschijnlijk meer, want Dee belooft nog van zich te laten horen.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws