Wegenvignet in 2016 en exit BIV?

Wegenvignet in 2016 en exit BIV?

Tegen 2016 zou er dan toch een wegenvignet komen voor vrachtwagens. Op jaarbasis kan het vignet voor de drie gewesten een goede 750 miljoen euro opbrengen. Een vignet voor personenwagens is ook nog niet van de baan. Zo berichte de krant L'Echo vandaag.

Het Vlaams, Brussels en Waals gewest willen tegen 2016 een wegenvignet invoeren voor alle vrachtwagens van meer dan 3,5 ton die op de Belgische snelweg rijden. Momenteel bestaat er al zo'n belasting. Al geldt die enkel voor vrachtwagens van meer dan 12 ton. Het eurovignet voor deze vrachtwagens kost een 1.250 euro op jaarbasis.

Inkomsten verdelen

Momenteel zijn de voorbereidingswerken volop aan de gang. De gewesten zijn aan het onderhandelen hoe ze de inkomsten zullen verdelen. Brussel is uiteraard kleiner maar krijgt procentueel toch veel vrachtverkeer te slikken. Sia Partners - een onafhankelijk adviesbureau - werkte destijds voor Frankrijk een gelijkaardig systeem uit en raamde de opbrengst tussen 0,9 en 1,1 miljard per jaar. Minus de jaarlijkse kosten komen ze zo uit op 750 miljoen euro.

Exit Belasting Op Inverkeerstelling

Een vignet voor automobilisten is trouwens ook nog altijd niet van tafel geveegd. Deze belasting die voor alle automobilisten geldt die de Belgische autosnelwegen gebruiken kan op jaarbasis zo'n 3 miljard euro opbrengen. Een aanzienlijk groter bedrag dan de 750 miljoen euro die ze uit het vrachtwagenvignet halen. Er zullen wel compensaties zijn door de afschaffing van andere taksen. Zo zou bijvoorbeeld de Belasting op Inverkeerstelling (BIV) verdwijnen.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Den Dikken 14:48
afbeelding van Den Dikken

Moest het nog geinvesteerd worden ter verbetering van de wegen....

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws