Test + video: Maxus eUniq6 - Ruim elektrisch buitenbeentje (2024)

Maxus eUniq6 2024 test belgie

Na een resem bestelbusjes en een eigenzinnige elektrische monovolume trekt Maxus nu naar België met deze eUniq6, een lel van een elektrische SUV met een prijskaartje waar zelfs Tesla niet aan kan tippen. Maar is hij ook de moeite waard? Autofans zocht het uit.

Wat is dit?

De kans is groot dat je nog nooit van Maxus hebt gehoord. Dat is niet geheel onlogisch, want de laatste jaren hield het Chinese broertje van MG zich in België vooral bezig met het verkopen van bestelbussen, camionettes en een compleet onder de radar gebleven elektrische monovolume. Nu wil het zich echter in de spotlight werpen met deze eUniq6, een ruimte elektrische SUV.


CHECK HIER ONZE VIDEO VAN DE MAXUS EUNIQ6:


Naamsverwarring

Laat de naamsverwarring met de Hyundai Ioniq 6 er meteen zijn. Echter heeft deze Maxus eUniq6 niets met die Koreaan te maken. Maxus is Chinees en rolt onder de veilige vleugels van SAIC dat ook MG in handen heeft. Waar MG mikt op design, trekt Maxus resoluut de kaart van ruimte. Dat is niet anders voor de SUV van de line-up. Al wil dat niet zeggen dat de eUniq6 er uit moet zien als een veredeld bestelbusje.

Maxus eUniq6 2024 test belgie

De snuit krijgt scherpe koplampen en een dicht getimmerde grille, de 4,73 meter lange flank zet een chromen lijntje dat vanaf de zijspiegel over de flank langs het dak loopt extra in de verf. Al bij al oogt de eUniq6 relatief klassiek. Als een wereldauto à la Toyota RAV4. Meer nog, we durven dit gerust de spirituele - elektrische - opvolger noemen van de Mitsubishi Oultander die hier niet meer aan de man wordt gebracht.

SAIC-sausje

Binnenin kan de eUniq6 zijn broederschap met MG niet verbergen. Want ook hier druipt het SAIC-sausje vanaf. We hebben het dan ook over het faux lederen dashboard, de rode stiksels doorheen het interieur en de vorm van de deurpanelen. Het lijkt wel een MG ZS XXL binnenin! Digitalisatie is net zoals bij die ZS geen dure optie. De eUniq6 komt meteen full-option en beschikt daardoor over een digitale instrumentencluster van 12.3 duim en een infotainmentscherm van 10.4-duim. Apple Carplay is aanwezig, Android-gebruikers moeten gek genoeg een mirror screen-applicatie gebruiken.

Maxus eUniq6 2024 test belgie

Kan je daar voorbij zien, dan zie je vooral een opvallend ruime EV. Zowel voor als achterin zit je riant en het standaard panoramisch dak zorgt samen met de vlakke vloer achterin voor een uitstekend ruimtegevoel. Wat hij aan de buitenkant dus mist aan zwierige lijnen, maakt hij ruimschoots goed aan de binnenkant met zijn ruimte. Dat merk je ook aan de koffer. Met 754 liter valt die op z'n minst riant te noemen. Dit is op het niveau van een Audi Q7, maar dan met een elektrische aandrijflijn en voor een fractie van de prijs.

Zo ver geraak je er mee

Voor we over die prijs beginnen, kijken we graag even naar de techniek onder de kap. Voorin steekt een elektromotor van 177 pk en 310 Nm koppel die zijn energie mag tappen uit een accu van 70 kWh. Samen met een sprint naar de honderd van 10,5 seconden en een top van 160 km/u zijn dat eerder bescheiden waarden in EV-land. Al passen ze bij het no-nonsense karakter van de eUniq6. Straffer nog: met zijn leeggewicht van 1.9 ton merk je dat hij - ondanks zijn grotere proporties - lichter is dan een hoop concurrenten.

Maxus eUniq6 2024 test belgie

Volgens Maxus merk je dat ook in het verbruik, want deze eUniq6 pronkt in de WLTP-test met een range van maar liefst 452 km. Wat neer zou komen op een verbruik van 15,4 kWh/100 km. Het laagste dat wij in de realiteit wisten te behalen was een verbruik van 16.5 kWh/100 km, goed voor een range van 424 km. Op de autostrade steeg dat verbruik evenwel genadeloos tot maximaal 25 kWh/100 km, ofte 280 km range. Moet je eenmaal gaan laden, dan kan dat aan - een eerder matige - 6.6 kW AC en maximaal 75 kW DC. Tijdens onze test klom dat snellaadvermogen trouwens niet boven de 60 kW. Ouch.

Zuiden van Wallonië

De Maxus eUniq6 is dus niet de auto die verstokte dieselrijders er van gaat overtuigen dat je met twee vingers in de neus naar het zuiden van Frankrijk kan. Kom je echter al toe met het zuiden van Wallonië, dan profileert deze EV zich als een comfortabele metgezel. Het stuurgevoel hebben ze achtergelaten in China, maar het gebrek daaraan heeft ook nooit de eerste twee generaties Nissan Qashqai tegengehouden om uit te groeien tot een verkoopsucces.

Maxus eUniq6 2024 test belgie

Dankzij de elektromotor rijdt de eUniq6 pittiger dan zijn acceleratietijd doet vermoeden. Staar je dus niet blind op die acceleratietijd van 10,5 seconden. Zelfs met 750 kg aan de trekhaak geraak je heus mee in het verkeer. Daarenboven is hij compleet vrij van kraakjes en piepjes en is de geluidsisolatie op punt. We herhalen het nog eens, dit is zonder twijfel een no-nonsense elektrische SUV.

Prijsbeest

"No-nonsense" is natuurlijk een vrij vaag verkoopargument. Al zit er een vorm van waarheid in. Hoewel je namelijk zou denken dat deze eUniq6 het op moet nemen tegenover de VW's ID.4, Volvo's EX40 en Tesla's Model Y van deze wereld, biedt hij qua prijs eerder een alternatief voor mensen die tot voor kort moesten shoppen voor een elektrische Peugeot Rifter of Nissan Leaf.

Maxus eUniq6 2024 test belgie

Met zijn prijs van 39.990 euro zet de eUniq6 zich dan ook ontiegelijk strak in de markt. Want tel er ook nog eens de EV-premie vanaf en je hebt voor minder dan een kale Volkswagen Tiguan een ruimere elektrische SUV die tot de nok vol steekt met opties. Daarenboven geven ze bij Maxus ook nog eens 5 jaar garantie op de auto en 8 jaar garantie op de batterij.

Conclusie

Ga je kijken naar prijs/kwaliteit, dan klopt het plaatje van deze eUniq6 perfect. Want geen enkele andere SUV weet zijn ruimte en accu te combineren voor de prijs. De nogal banale oplaadsnelheden zijn dan ook een domper op de feestvreugde. Heb je echter geen grote reisplannen, dan is deze eUniq6 een absolute no-brainer.

Maxus eUniq6 2024 test belgie

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws