Autokeuring in de garage? In het beste geval pas vanaf 2025 en enkel voor herkeuringen

Vlaanderen keuring herkeuring garage

De Vlaamse Regering heeft een ontwerpdecreet goedgekeurd waarbij het mogelijk is om bepaalde herkeuringen uit te voeren bij de hersteller. Merk op dat het hier over HERkeuringen gaat en dat het decreet ten vroegste vanaf 1 januari 2025 in voege kan treden.

Je auto laten keuren in de garage tijdens het onderhoud, het is droom van honderdduizenden Belgen. Hoewel de Vlaamse Regering grootschalige veranderingen beloofde om de keuring te hervormen (en om het monopoly van de keuringscentra aan banden te leggen), lijkt het nu toch niet zo'n vaart te lopen.

Eerst focus op "her"keuringen

Er is namelijk een ontwerpdecreet goedgekeurd voor een proefproject van vijf jaar waarbij herkeuringen kunnen uitgevoerd worden bij de hersteller, indien er geen meettoestellen nodig zijn. Of anders gezegd, voor slecht afgeregelde koplampen zal je nog steeds terug moeten naar je keuringscentra. Volgens de Vlaamse Regering hoeven herstellers hierdoor niet te investeren in de nieuwe service. Zaken aan banden, spiegels, ruiten en ophanging kunnen wel herkeurd worden bij de hersteller.

Vlaanderen keuring herkeuring garage

Het proefproject zal vijf jaar lopen en kan daarna nog eens met vijf jaar worden verlengd. Volgende week wil Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters al samenzitten met de sector om de finale spelregels uit te werken. Daarna kan het decreet naar het parlement waar het nog moet goedgekeurd worden. Loopt alles van een leien dakje (en dan vergeten we even dat het binnenkort verkiezingen zijn), dan zou de nieuwe maatregel ten vroegste vanaf 1 januari 2025 in werking kunnen treden.

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
ElektrischVerhaal 23:43
afbeelding van ElektrischVerhaal

Was een mooie gunstmaatregel geweest om enkel EVs via een erkende vakgarage te laten keuren. Zit niets ingewikkeld aan een EV. En emissie voertuigen kunnen dan via de normale keuring met alle ingewikkelde keur-toestellen.

FLP 09:38
afbeelding van FLP

Behalve de uitstoot-test aan het begin van de keuring, is alles toch exact hetzelfde voor elektrische voertuigen? Wat zijn al die "ingewikkelde" dingen die voor de rest anders zijn?

Jos D. 08:48
afbeelding van Jos D.

Olifant Peeters heeft dus (weeral) een muis gebaard. Wat een farce.

JL 10:07
afbeelding van JL

Zo'n proefproject is gewoon een politieke zet om de keuringscentra onder druk te zetten. Om dat er geklaagd wordt over de lange wachttijden. Sinds de initiële aankondiging zal er wel overleg zijn geweest waardoor het concept van het proefproject licht uitvalt.

Jos D. 17:09
afbeelding van Jos D.

Gewoon afspraak vastleggen en ruim op voorhand. Geen wachttijden meer.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws