Column: Sorry Volkswagen, je elektrische auto's zuigen inderdaad niet meer (zo hard)

Volkswagen ID elektriscsh goede auto?

Als het goed is, mag het ook gezegd worden. Daarom wil ik openlijk mijn excuses aanbieden aan Volkswagen. Want hoewel ik de ID.-familie van het merk de voorbije jaren vooral gebruikte als pointe van een mop, zijn de ID's van weleer... niet meer de ID's van nu.

Iedereen verdient een tweede kans. Of in het geval van Volkswagen zelfs een derde of vierde. Want hoewel het merk ontsproten is uit de bovenkamer van Hitler (fout 1), in 2015 dieselgate veroorzaakte (fout 2) en enkele jaren later een elektrische ID.-familie té snel lanceerde met alle bugs van dien (fout 3), heeft het merk duidelijk van zijn fouten geleerd.

Dr. Evil

Het eerste bewijsstuk is alvast de ID.7, een elektrische sedan die ik zonder aarzeling helemaal aan de top van het EV-landschap zet. Niet geheel onlogisch, want de ID.7 vertrok van een tabula rasa en werd met de uiterste zorg en nauwkeurigheid ontwikkeld door de ingenieurs in Wolfsburg. De ID.7 stond dan ook in schril contrast met de rest van het gamma. ID.3, ID.4 en ID.5 hadden een schabouwelijk infotainment, een lome elektromotor die zuiniger kon en matige oplaadsnelheden. Merk op hoe ik vooral in de verleden tijd spreek...

Volkswagen ID elektriscsh goede auto?

De voorbije week was ik namelijk onderweg met de "opgefriste" ID.5. Ik zet het woord "opgefrist" bewust tussen Dr. Evil-aanhalingstekens, omdat er visueel geen enkel verschil valt op te merken aan de update. Het werk dat Volkswagen echter onder de kap heeft uitgevoerd is impressief. Om te beginnen is er een nieuwe motor die maar liefst 75% meer koppel heeft en een grobje meer vermogen krijgt (in toogpraat: 286 pk en 545 Nm). Al is dat niet het meest indrukwekkend, want een gezapige rit over gewestwegen toverde plots een verbruik van net geen 12 kWh/100 km op de boordplank. 12 kWh, voor een - nog steeds - 2.2 ton wegende elektrosloep! Daardoor spreek je over een theoretische range van 640 km. Zelfs het gemiddelde verbruik van 14,5 kWh/100 km is vlot 3 tot 4 kWh beter dan voor de update.

Van de lachpaal

Al is de efficiëntere (en tevens krachtigere elektromotor) niet het enige paradepaardje van de update, Volkswagen introduceerde eveneens een nieuw infotainment. Daardoor groeit het scherm in dimensies (fijn) én werd de software aangepakt (heel fijn!). Voor het eerst zat ik daardoor - de ID.7 even buiten spel gelaten - in een elektrische auto van VW die me niet meteen migraine gaf qua infotainment. De lay-out is logisch, de sneltoetsen handig en je Android Auto en Apple Carplay koppelen draadloos zonder trammelant. Ik kan na een weekje ID.5 dus niet anders besluiten, dan dat het onfatsoenlijk zou zijn om ID.3, ID.4 en ID.5 nog te gebruiken als lachpaal in EV-land. Mijn excuses dus Volkswagen, ik zal niet meer lachen met je EV's...

Volkswagen ID elektriscsh goede auto?

Buiten als het gaat over de ingebouwde spraakassistent die te pas en te onpas aandacht wil... of over de belachelijke streelstrookjes voor volume of klimaatcontrole... of de nog steeds relatief lage oplaadsnelheden voor de versies met enkele motor... of de generische looks... of de prijzen die - laat ons eerlijk zijn - net 5.000 euro te hoog liggen... of de emotieloze ID.-benaming... Maar voor de rest hebben je honderd procent gelijk VW, je elektrische auto's zuigen inderdaad niet meer (zo hard).


Over de auteur: Al bijna twee decennia leent Yves Wouters zijn pen en gezicht aan Autofans. Hij maakte de evolutie van 2.0 TDI naar volbloed EV mee vanop de eerste rij en schreef deze omschrijving over zichzelf in derde persoon.


Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
Dierckx V 11:24
afbeelding van Dierckx V

Met dank voor deze info’s.
De Europese auto merken hebben veel te verduren met gesubsidieerden auto’s uit China.
Grondstoffen, arbeid, lasten en belastingen worden steeds hoger, duurder en soms schaarser.
Werknemers worden uitgezogen.
Omvorming van fossiele naar elektrische energie is in theorie perfect maar heden niet duurzaam, toch niet op deze manier. Grootste energie producties komen uit fossiele thermische centrales! Niet?
Met wat zijn wij mee bezig??
EV zijn veel zwaarder, produceren meer microplastic via dikkere banden en grotere remmen systemen, beschadigen door hun gewicht de wegen en vragen veel meer energie voor de producties ervan.
EV moeten hun eigen energie bronnen kunnen produceren zonder accu’s.
Nikolas Tesla reed met een elektrische wagen in de USA met areal Energie.. jawel zonder batterijen.
Zijn uitvindingen worden met opzet in gelijk wel universiteit nergens onderwezen.
Leve de fossiele brandstof??

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws