Alcoholtester niet meer verplicht in Frankrijk

Geen franse alcoholtester meer

Amper ingevoerd en alweer afgevoerd. Nog zonder een testperiode en daaruit volgende resultaten gooit Frankrijk de verplichting om een alcoholtester in de wagen te hebben overboord.

Het was op vraag van de Franse Minister van Binnenlandse Zaken Manual Valls dat de Franse dienst voor Verkeersveiligheid (CNRS) haar advies gaf omtrent de alcoholtester. De CNRS meent dat het bezit van alcoholtesters de automobilisten bij twijfel kan aanzetten om zichzelf te testen. De Franse Minister aanvaardde dat advies en kiepert de regel meteen de vuilbak in.

De alcoholtester is nooit echt doorgedrongen in de Franse maatschappij. De beloofde boete bij een overtreding werd niet geïnd en lag met 11 euro hoe dan ook veel te laag. De Belgische organisatie VAB vindt het jammer dat er geen resultaten zijn uit de testperiode om eventuele gegronde conclusies te trekken.

Als vervanging van de alcoholtester wil de Franse overheid opnieuw verkeersborden die flitspalen aankondigen invoeren. Daarmee wil de overheid benadrukken dat flitsen een sensibiliseringsmaatregel is en geen extra bron van inkomsten voor de overheid.

Wie het in zijn hoofd haalde om in Frankrijk de flitspalen te slim af te zijn met een cayote-systeem of iets dergelijks kan beter oppassen. Deze flitslocatiesignalisatie is ten strengste verboden en de boetes kunnen oplopen tot 1.500 euro.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Dequal 13:22
afbeelding van Dequal

Ach ja, de fabrikanten ervan zullen wel eventjes geld hebben kunnen scheppen door de heisa errond.

PIet 17:54
afbeelding van PIet

De alcoholtester is inderdaad niet meer verplcht in Frankrijk : zie artikel van februari 2013 : http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20130226_00484255. Ik had dit artikel steeds bij me in Frankrijk, en heb de vraag vorige zomer (2015) expliciet gesteld aan de gendarmerie : Bevestiging : NIET MEER NODIG.
Wat dan betreft de radarverklikkers : ook hier onjuiste informatie, maar het is wel nogal moeilijk :
1 - Het is inderdaad nog steeds verboden "enkel en alleen maar" radars te signaleren. Maar via een handigheidje zijn Coyotte, Snooper en andere erin geslaagd perfect legaal te zijn : zij signaleren nu niet meer de bijvoorbeeld 2500 flitspalen, maar wel 10.000 "gevaarlijke punten".
Dat er dan hier en daar flitspalen staan op die "gevaarlijke plaatsen", daar kunnen zijn eigenlijk niets aan doen. Nadeel is wel dat je nu in Frankrijk veel "valse" meldingen krijgt, dus van zogezegd gevaarlijke plaatsen waar dus nergens een radar te bespeuren is. Ik ben in 2014 en in 2015 2 keer van de weg gehaald door de Franse Gendarmerie om mijn verklikker te kontroleren, en telkens heb ik hem zonder problemen teruggekregen zonder enige boete of opmerking.
Dus even nuanceren aub, niemand is gebaat met verkeerde informatie.
Piet.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws