Speekseltest zorgt voor minder vals-positieve resultaten

De speekseltest werd destijds lauwwarm onthaald bij de bevolking. De eerste resultaten bleken een serieuze foutenmarge te hebben en het bleek dat een jointje van een paar weken eerder ook voor een positief resultaat zorgde. Een jaar na de introductie laat de politie een positievere noot klinken. Na de invoering van de speekseltest bleek dat minder bloedafnames nodig waren en de vals-positieve resultaten (positief bij de controle; negatief bij de afname van het bloedstaal) daalden van 24 naar 7 procent.

 In 60 % van de gevallen werd enkel THC (cannabis) gedetecteerd in het bloed. Dan volgen de amfetamines en cocaïne (beiden 20 %; al of niet in combinatie met andere drugs).

Het gebruik van speekseltests zorgde voor een grote verbetering in het uitvoeren van de tests. Die werden niet alleen hygiënischer, de procedure kan ook eenvoudiger en sneller worden uitgevoerd. Het aantal negatieve bloedafnames na een positieve bij politiecontroles daalde van 17 procent in 2010 naar iets ond er de 10 procent sinds oktober 2010 (de invoering van de speekseltest).

Sinds de invoering van de maatregel werden 18.000 tests verdeeld onder de politie-eenheden, komend jaar zijn er dat al 35.000.

Verkeersnet geeft nog het volgende mee: "Uit een eerdere studie, uitgevoerd van 2007 tot 2010 bij personen die na een autoongeval op de spoeddiensten van vijf grote ziekenhuizen terechtkwamen, blijkt dat van de zwaargewonde autobestuurders 9,9 % onder invloed van cannabis was (alleen of in combinatie met andere middelen gebruikt), 3,8 % onder invloed cocaïne, 2,6 % onder invloed van amfetamines en 0,6 % onder invloed van illegale opiaten. 13,2 % van de bestuurders was onder invloed van zowel drugs als alcohol."

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws