Zoek-de-verschillen: dit is de nieuwe BAC Mono (2023)

BAC Mono 2023

BAC heeft zijn nieuwe Mono klaar en als ze ons dat niet hadden verteld, hadden we het niet gemerkt. De trackday-car ziet er namelijk op een haar na identiek uit, maar onderhuids is er wel het één en ander veranderd. Zo wordt de Mono weer een beetje lichter en haalt hij meer vermogen uit zijn atmosferische motor.

Zeg je Briggs Automotive Company — of BAC voor de maten — dan zeg je Mono. Dat is ook niet verwonderlijk, want in zijn bijna 15-jarige bestaan is dat het enige model dat de Britse constructeur ooit gebouwd heeft. Toegegeven: tussendoor boorde BAC de motor van de Mono wel eens verder uit van 2.3 naar 2.5 liter inhoud en passeerde er eens een sterkere variant onder de noemer ‘Mono R’, maar in essentie ging het telkens om dezelfde auto… En iets zegt ons dat dat voor deze "nieuwe" Mono ook zo is.

Subtiel anders gevormd

Toch beloven ze bij BAC op hun collectieve communiezieltjes dat het in deze prenten om een volledig nieuwe generatie gaat. Je moet echter wel een bachelor in het BAC-spotten hebben om de verschillen te herkennen, en zo blijven wij steken bij een iets anders gevormde luchthapper linksachter terwijl de spoiler misschien iets gegroeid is. BAC voegt daaraan toe dat zowat alle panelen subtiel anders gevormd zijn om nog efficiënter met de luchtstroom om te gaan dus als dat een verschil maakt, geloven we ze graag. De aanpassingen zouden er trouwens ook voor zorgen dat het model slechts 570 kilogram weegt, en dat is toch maar weer 10 kilogram minder dan de oude standaard-Mono.

BAC Mono 2023

De BAC beschikt voortaan ook over iets meer pk’s om dat gewicht vooruit te trekken; 6 stuks om precies te zijn. Dat brengt het vermogen op 311 pk en het koppel op 313 Nm, en die cijfers haalt de Mono uit een atmosferische 2.5-liter viercilindermotor. Die begon ooit zijn leven als een 2.3 van Ford, maar werd door Mountune uitgeboord en voorzien van allerhande prestatiegerichte aanpassingen zodat die nu doortrekt tot de 8.000 tpm. De nieuwe Mono sprint ermee naar de 100 km/u in 2,7 seconden, maar als je dat nog niet goed genoeg vindt kan je nog even wachten. Later belooft BAC namelijk dezelfde vernieuwing voor de Mono R, dus wij wachten bij deze geduldig af tot ze ons vertellen wat daar zoal nieuw aan is.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws