Column YW: Moet ik me schamen om een Autofan te zijn?

column yves wouter: moet ik me schamen om autofan te zijn

Hoe wordt iemand een autofan? Ik bedoel maar, als je het op een rationele manier bekijkt is het maar een metalen blik met vier wielen. Mensen kunnen fan zijn van een voetbalploeg, een tennisspeelster of zelfs van een land. Maar als je zegt dat je gek bent van auto’s.... oooh boy.
Bij mij begon het allemaal al van kleins af aan. Ik had dozen vol speelgoedauto’s die zich dan blinkend mochten parkeren op de oprit van mijn zelfgemaakt Lego huis. Het waren wonderlijke dingetjes. De vorm, de velgen, de kleur, het geluid (of toch wat m'n dromen ervan maakten)...

Maar tot op dat moment had ik eigenlijk geen weet van de achtergrond van auto’s. Zo had ik bijvoorbeeld een rode Dodge Viper en een Rode BMW Z3. Ze waren mijn lievelingsauto’s omdat ze allebei cabrio’s waren en in mijn ogen waren ze beiden de snelste auto’s in mijn (denkbeeldige) wereld.

Naarmate ik ouder werd evolueerde mijn interesse in de richting van de esthetische zaken, met dan vooral een blijvende liefde voor architectuur... met dank aan Lego. Verder gingen ook huizen, logo’s, reclame, de natuur en jongedames met interesseren. Het is pas op latere leeftijd dat mijn liefde voor de auto zich verder ontplooide. Mede dankzij (Reclame Alarm) Gran Turismo op de Playstation console. Het ging zoveel verder dan het uiterlijk van de wagen. Plots kwam er ook pk, Nm, downforce, camber enz. in het spel. Daardoor is volgens mij mijn echte voeling voor de auto ontstaan. Zo ontdekte ik ook dat mijn Dodge Viper een snel, maar moeilijk handelbaar ding was en dat mijn Z3... Tja, laten we het houden op het feit dat mensen fouten maken, een Z3 is en blijft...

Column: Dodge Viper cabrio red

Doorheen de jaren heb ik ook gemerkt dat ik mezelf niet bij de categorie 'fanboy' wil en kan plaatsen. Mij gaat het vooral om de wagen op zich. Zo kan ik een auto een ongelooflijk ding vinden omdat ze er een staaltje techniek insteken die het rijden tot een nieuw niveau brengt.  Zo vind ik de stalen klapdakfunctie bij huidige cabrio’s nog altijd niet de beste oplossing op esthetisch vlak (lees: Een kont waar Missy Elliott nog altijd jaloers op kan zijn) maar het heeft wel een ongelooflijke vooruitgang betekend in het cabrio rijden. De DSG versnellingsbak van Volkswagen is ook zo’n ongelooflijk stukje techniek. Maar het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Zo vind ik de opklappende GPS in een Mercedes C-klasse een mooie touch. Aanwezig wanneer je het nodig hebt en mooi weggewerkt wanneer je uitstapt. Auto’s zijn zoveel meer dan hun uiterlijk. Er steekt ongelooflijke techniek in, die niet altijd door iedereen ten volle wordt geapprecieerd.

En daarom doet het me soms wel wat pijn dat je er eigenlijk niet kan voor uitkomen dat je autofan bent. Want je moet toegeven, de grote massa bekijkt je toch wel wat raar als je hen vertelt waarom de oude BMW M3 met zijn 6-in-lijn zoveel meer karakter heeft dan de nieuwe met een V8, of dat de banden van de wagen continu rond de 10% à 15% slippen om een optimaal gripeffect te hebben op de weg. Best wel raar, want als je zegt dat Romelu Lukaku vorig jaar een doelpercentage haalde van 24% tegenover de 14% van dit jaar vinden ze het allemaal maar normaal dat je dat weet. Het gaat zelfs zo ver dat als mensen waar ik mee in gesprek ben en eindelijk over wagens beginnen (sprong in de lucht), ik me altijd “onwetender” opstel dan ik eigenlijk ben. Een beetje in de stijl van: “Hij rijdt met een dure zwarte Mercedes” i.p.v. “Hij rijdt met een S350L CDI met AMG-pakket”

Bij mij is autofan zijn gewoon een deel van mijn leven waar ik niet voor gekozen heb. Het is een gewoonte/ interesse die naar me toe gegroeid is en waar ik nooit meer van afgeraak. Net zoals er mensen zijn die roken, gokken of hun sokken nooit helemaal aandoen waardoor ze een beetje hangen te bengelen. En zowaar ik me er soms voor schaam, kan ik maar niet genoeg krijgen van die metalen blikken met vier wielen en een ziel!

___|_
En wie zich afvraagt waarvoor de "YW" staat in de titel, deze column werd geschreven door de vaste stalker van Autofans: Yves Wouters. Let op, dit is een column en dus een meningsuiting van de betreffende schrijver. Wij bij Autofans.be distantiëren ons van zijn uitspraken.
___|_

Auteur: Pieter A.
Reacties: 23 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (23)

Plaats een reactie
Ponrow 10:55
afbeelding van Ponrow

haha, leuke column. bij mij is het allemaal begonnen sinds mijn eigen auto.
wat is er overigens mis met een Z3? :D

Wim 11:20
afbeelding van Wim

hehe, goeie column, ik herken mezelf wel in dat onwetender opstellen :)

Techno Patat 12:13
afbeelding van Techno Patat

Ik stel me net niet onwetend op! Mensen weten dat autos mijn passie en voornaamste hobby is! Ik maak er ook geen groot geheim van dat ik mn bakkerij heb om er later dan een clk dtm amg van te kopen :D!

Dat heeft al dikwijls geleid tot: 'hij is daar toch niet weer met zn auto's!'! Maar ook al veel tot tips over spots, en ook tot mensen van 30-40 die kwamen vragen aan mij wat ze van volgende wagen zouden kunnen kopen!

Dan ben ik trots, als een man van 40 zijn trots opzij zet om aan een 21 jarige snotneus advies te vragen! Dat wil toch wel zeggen dat mn hobby erkent wordt!

Moet je je schamen? HELL NO! Als er nog eens iemand vraagt met wat voor auto hij rijdt antwoord je met een gevoel van trots: een s 350 cdi limousine!

Mijn autoliefde is begonnen door mn beste maat! Ik had al interesse maar nog niet verder dan: hmm, mooie mercedes! Maar na mn eerste bezoekje aan Spa op mn 16e was ik verkocht! Ik begreep de filosofie en levenstijl er achter! Ik begreep waarom de ene met vleugel sneller word, de andere een johnnybak! En sinds die dag is de wereld een autofan rijker!

Oger die fanboys: ik ben dat ook niet, maar heb toch een zekere voorliefde voor bepaalde merken! Hoewel ik altijd opensta voor een mooi staaltje techniek/design van amdere merken!

Bij de weg: bezoek je nu ook soccerfans om aan die voetbalweetjes te komen of heb je het gegoogled :p?

Kenny 12:38
afbeelding van Kenny

Yves, jouw column vertaalt helemaal hoe ik erover denk! Hoewel ik een voorliefde heb voor bepaalde merken zal ik nooit een echte fanboy worden/zijn.

Ik weet ook nog hoe ik op m'n 3 jaar reeds hele wagenparken aan het aanleggen was van m'n matchboxkes en er later een competitie van maakte om iedere wagen op straat met merk en type te benoemen, en da's alleen maar gegroeid met de jaren...

Zoals Patat het zegt hoef je je niet onwetend op te stellen. Je bent een autofan, and you ought to be proud of it!

PS, je moest eens weten hoe moeilijk het soms kan zijn om uit te leggen waarom een E36 of E46 M3 zoveel meer charme heeft dan de laatste eneratie :p

Kevin 13:00
afbeelding van Kevin

Ook ik kan me volgen in de colums van Techno en Kenny

Ik was vroeger als kind ook altijd met de hotwheels en matchbox auto's bezig.
En ook bij mij waren het bepaalde auto's die om een of andere redenen altijd wonnen.

Nu ik heb nooit een periode gehad dat het minder was in auto's. Al van kindsaf aan was ik daarmee bezig,
Al snel kende ik de bekenste merken.. niet lang daarna de types.

En damn zijn er tegenwoordig toch knappe auto's in de wereld. Ben ik blij dat ik met auto's rijden kan!
Het geeft alleen een moeilijke keuze welke auto je nu als volgende auto wil hebben (moest mijn bakske het ooit begeven). Ik zou het nog nie weten.

Joeri 09:16
afbeelding van Joeri

Dat je een autofan bent, steek je niet weg. Wanneer je als enige bij een bepaald type auto blijft staan waar de rest van je gezelschap achteloos aan voorbijloopt val je toch uit de toon (om het zo opvallend te stellen).

Het 'onwetender' opstellen betrap ik mezelf ook op, maar dan enkel wanneer ik in gesprek ben met mensen waarvan ik weet dat een lange, ingewikkelde uitleg een uiteindelijke aandachtspanne van pakweg 10seconden heeft bij de toehoorder.

Mensen iets bijbrengen over auto's of racerij (@autofans redactie remember 24uSpa 2010) wanneer ze ook écht iets willen bijleren is minstens even leuk als zelf nieuwe dingen ontdekken.

Borissnor 10:43
afbeelding van Borissnor

"of dat de banden van de wagen continu rond de 10% à 15% slippen om een optimaal gripeffect te hebben op de weg." Wat bedoel je daar juist mee? Als autofan zijnde wil ik alles, echt alles weten! :D

Techno Patat 12:32
afbeelding van Techno Patat

@borissnor: Omdat aan dat slippercentage je banden nog steeds grip hebben op de weg, eigenlijk slip je technisch gezien, maar als je het gaat bekijken op rondetijden rij je dan het snelst! Je banden gaan er wel retesnel van weg!

Onder F1 kan je het beste vergelijken met courreurs en qualli/race! De beste qualli's worden gereden door mensen die agressief rijden en dus die 10-15% slip hebben, de beste race's worden gereden door mensen die hun banden niet teveel belasten en dus zo weinig mogelijk slip hebben (Jenson Button bv rijdt met zo goed als geen slip, God mag weten hoe hij dat doet!)

@kenny: Ik heb dat ook :D, iedereen vraagt aan het einde van m'n betoog dan: Maar de nieuwe is toch sneller? Is sneller niet beter? Dan volgt er van mij een diepe zucht, gevolg door: 'Laat maar!'

TdM 14:15
afbeelding van TdM

Heel herkenbaar deze column ;)

Heel goed gedaan Yves ;)

chuwie 15:09
afbeelding van chuwie

thumbs for this column

Yvesw 18:23
afbeelding van Yvesw

@Borissnor: Patat legde het inderdaad goed uit. Het komt er op neer dat een autoband in werkelijkheid niet "plakt" aan de weg en mooi roteert, hij slipt een beetje door... En op 10 à 15% slippercentage heb je,contradictorisch, het meeste grip.

Yannick Degroeve 22:38
afbeelding van Yannick Degroeve

als ze weten dat je van iets veel kent gaat het op den duur vervelen hoor... Auto's blijft interessant al kreeg ik onlangs nog de vraag: "seg mijne FAP-Filter in de 306 geeft altijd alarm, kan ik dat niet omzeilen..." ik weet niet eens wat een fap filter is man :-D

vraag me alles over modellen, types, pk's en een aantal technische zaken maar een FAP filter... ik weet nog altijd niet wat het is...

Hetzelfde heb ik met gsm's tv's gps'n.... ik volg al die dingen vrij goed maar ik ken er heus niet alles van... het rottigste van al is dat je godverdomme een hele resem tips zit te geven, je tijd in die persoon steekt en dan achteraf afkomt met het tegenovergestelde van wat ik hem aanrade... "want de kerel in de winkel zei dat dit beter was"... achja :-) frustraties...

Techno Patat 14:01
afbeelding van Techno Patat

@Yannick: haha, ken ik :p! Maar ik zeg dan meestal direct: De technische kant intereseert me geen zak! Ik kan een mooi stukje techniek waarderen, maar het belangrijkste voor mij is dat het werkt, en dat als het kapot de herstellingswerken me niet teveel geld kosten :D!

Yvesw 18:16
afbeelding van Yvesw

@Yannick: Iedereen kent toch de FAP filter?! Dat gebruiken bedrijven om ervoor te zorgen dat hun werknemers niet op Porno sites kunnen... Of ben ik nu ook verkeerd....

Borissnor 18:45
afbeelding van Borissnor

Ik denk dat ik het snap :D. En besef nu ineens waarom mijn banden zo rap verslijten van de Cooper S. I drive with 15 % slip bitches!

Yvesw 19:01
afbeelding van Yvesw

@Borissnor: Geef toe, dat is toch een sticker die je op je achteruit wilt plakken ;)

Techno Patat 19:20
afbeelding van Techno Patat

@borissnor: Dat en onderstuur waarschijnelijk ook wel een beetje ;)! En vooral een hoge fun factor

Borissnor 19:30
afbeelding van Borissnor

Haha idd zo een sticker moet ik eens zoeken, hebben jullie eigenlijk enig idee waar je leuke stickers kunt vinden?

@Techno Patat: Ja ondersturen durft hij wel eens te doen, ik hoop het met een stabilisatorstang achteraan een beetje te neutraliseren. Zal ik nog meer die kleine achterkant in bedwang moeten houden bij liften van het gaspedaal.

Mesoerrie 19:32
afbeelding van Mesoerrie

Idem hier. Als je iets kent van auto's denken de meeste direct dat je zelf een motor in elkaar kan steken :p Wat ik eigenlijk wel graag zou kunnen eigenlijk, maar goed :p

Ook zeer herkenbaar is het stil blijven staan bij een, in onwetenden hun ogen, oude rammelbak. En dan heb ik het over auto's als een Escort Cosworth, oude 3 serie, MR-2 (gen I&II),...

Moet je je schamen om autofan te zijn? Ik alleszins niet. Wat zij weten over voetbal, wielrennen, computer, postzegels,... weet ik dan weer niet, en ik vraag mij ook af hoe zij al die ventjes die achter een bal lopen uit elkaar kunnen houden, laat staan hoe ze weten in welke ploeg ze spelen gezien de vele transfers... En zo vult iedereen elkaar aan :p

Soms mis ik wel eens een gesprekspartner die ook echt in auto's geïnteresseerd is, gelukkig kan ik hier terecht :p

Yvesw 19:35
afbeelding van Yvesw

@Borissnor: Sluikreclame is dan wel niet toegelaten voor me, maar voor jou post ik wel een link ;) http://www.stickerdump.nl/cars/

Kenny 18:53
afbeelding van Kenny

@ Yvesw, neenee, hetgene wat users belet om naar pornosites te surfen is een reversed proxy met caching ;-)

Nogmaals kudos voor deze knappe column man, dit artikel moet ik echt eens voorleggen aan de mensen die mijn passie niet begrijpen ;-)

IvanB 19:08
afbeelding van IvanB

Haaaa....eindelijk gelijksgestemde zielen, uren kunnen praten over het design vande ene wagen, de motor X... Ik ben nu begonnen met slot car racen....terug met autootjes bezig...op 39 jaar. Aston Martin, Ferrari, Mustangs, Capri Zakspeed, de VW kever...Ford GT-40 van Jacky Ickx op le Mans, Camaro..... ik weet begot niet wat een EXX versie is..maar ik weet wel Wat M3 en M5 betekenen, en AMG. En inderdaad...de mensen die vreemd kijken, of de vriendin die weer met die blik in de ogen staat als we wegdromen bij een BMW 850i, of een Mustang van 69, of een mooie Mini Cooper S ( de originele!!) in Britisch racing green!! Of net zoals vandaag lekker kunnen discuteren of de huidige designs, trends kopieen.... Ik race trouwens nog steeds met GT Legends op de PC met een force feedback stuur. Dat is waarschijnlijk het dichtste bij een toertje met een Mustang op zolder dat ik zal geraken!! Groeten, Ivan

josette Finn 17:09
afbeelding van josette Finn

Ben gewoon blij ben onder mensen die prachtige dingen schrijven over deze grote man, door God gezonden, Am Josette Finn uit Nederland ben hier om het geweldige te delen dat Dr. Sacre voor mij heeft gedaan na 2 jaar huwelijk mijn man die ik zo graag heb gevraagd om een scheiding hij zei dat hij niet langer geïnteresseerd was in het huwelijk ik was wat er over hem heen kwam hij zei dat hij zijn moe was en zei me om in te pakken en ik besloot het niet te doen dan pakte hij zijn paar dingen in en liet me thuis ik was echt geschokt Toen dit allemaal gebeurde, was de volgende dag een brief van de advocaat dat ik op 13 juli 2018 voor de rechtbank moest verschijnen, wat veronderstelt dat ik vandaag in diepe tranen ben dat wat mijn geliefde overkwam, hij zijn nooit leuk vond en ik geloof dat hij in de ban was dat hij me nu als niets meer aankeek dan dat ik mijn best deed om hem terug te krijgen tot een paar dagen geleden toen ik naar de radio luisterde toen een programma werd genoemd met de naam (HOE KREEG IK TERUG MIJN EX) mensen deelden daar hun probleem en gaven ook getuigenis hoe het was opgelost b y Dr Sacre en hoe scheiding werd geannuleerd binnen 24 uur, ik was zo blij dat Dr Sacre contact werd uitgegeven in het programma dus ik ging ook op het internet en ik las goede recensies over Dr Sacre, hoe hij veel mensen heeft geholpen, dus ik was gewoon blij en besloot contact met hem op te nemen wat ik deed en alles aan hem uitlegde hij vertelde me net dat echtscheiding zou worden geannuleerd en mijn geliefde terug zou zijn binnen 24 uur ik legde al mijn vertrouwen op Dr Sacre geloof me dat hij niet faalde mijn geliefde kwam terug precies wanneer de 24 uur was voltooid ben zo blij voor wat Dr Sacre heeft gedaan alsjeblieft je hoeft niet meer te tranen meer Dr Sacre is hier om ons probleem op te lossen en je kunt contact met hem opnemen op sacretempleofpower@gmail.com of bel / WhatsApp : +2348159768201

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws