ALD en leaseplan fuseren om van autobezit verleden tijd te maken

NewALD Leaseplan ALD

Twee grootmachten in de leasingwereld slaan de handen in elkaar om de wereld klaar te stomen voor elektromobiliteit en autoverhuur in plaats van -bezit. De overname van Leaseplan door ALD Automotive zorgt er voor dat het daaruit ontstane NewALD het grootste leasingbedrijf ter wereld wordt.

Moest je de voorbije jaren onder een steen hebben geleefd, de autosector zit in een serieuze transitie. Dan hebben we het niet enkel over de overstap naar een elektrische aandrijving, ook het autobezit wordt steeds vaker in vraag gesteld. Niet in het minst omdat die elektrische auto's vaak een duit meer kosten. Het zorgt er voor dat (private) lease een steeds meer logische oplossing lijkt. Dat is duidelijk ook ALD Automotive niet ontgaan.

(Private)Lease

Heb je een salariswagen (lees: leasingauto) op je oprit staan, dan is de kans groot dat die via ALD, Leaseplan of Arval werd geleased. Die eerste twee grootmachten fuseren nu om uit te groeien tot een, euhm, gigagrootmacht. NewALD heet de nieuwe koning in leasingland en daarvoor had ALD 4.9 miljard euro veil. Leuk nieuws voor de aandeelhouders natuurlijk maar dankzij het schaalvoordeel wordt het potentieel ook interessant voor klanten die van lagere tarieven kunnen genieten.

Eveneens interessant om te zien is dat het nieuwe consortium haar grote voetafdruk wil gebruiken om autobezitters een zachte overstap te laten maken naar elektrische auto's en naar een model waar je geen auto meer koopt maar wel huurt. Je weet wel, leasing! ALD experimenteert in België al even met zo'n private lease formules en het wordt aangenomen dat de komende jaren die formules alleen nog maar interessanter zullen worden.

Omdat de overname een vloot van zowat 3.5 miljoen voertuigen samenvoegt en NewALD daardoor dé marktleider wordt op vlak van "verhuur op lange termijn" wacht de samensmelting nog even op de goedkeuring van lokale concurrentiewaakhonden.

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
Adriaan 20:17
afbeelding van Adriaan

Een grote speler minder in om het even welke markt is nooit in het voordeel van de klant...

JL 11:21
afbeelding van JL

Autobezit verleden tijd betekent ook meer controle voor de leasing-maatschappij en voor de merken.

- enkel onderhoud door eigen of zelfs voorkeursdealers
- geen vrije bandenkeuze > de bandenmerkt wordt gereduceerd tot contracten tussen grote partijen en kleine bandenplaatsers vallen weg
- enkel merk-eigen accessoires én geplaatst door eigen dealers
- verplicht schadeherstel (en ook enkel schade- of defectherstel als de maatschappij het nodig/nuttig vindt)
- betalen voor kleine schades aan het einde van het contract
- tracking van geleasede voertuigen (en mogelijk doorverkoop van gegevens aan andere partijen)
- ...

Adriaan 13:09
afbeelding van Adriaan

En ik blijf er rotsvast van overtuigd dat private lease enkel voordelig is bij heel extreme gevallen, als het net juist uitkomt voor u. Want in de overgrote meerderheid kom je er volgens mij nog altijd beter uit om zelf een auto te kopen, in te schrijven, onderhouden,... Met de tweedehandswaarde bijgerekend kom je er of even duur uit of zelf voordeliger. En dan verkies ik toch echt wel mijn eigen auto te hebben zonder na 48 maand verantwoording te moeten gaan afleggen aan een lease bedrijf.

John 01:14
afbeelding van John

Volledig met je eens. Alleen , ik zie mij niet meteen +30K € neertellen voor een elektrische Peugeot 208 / Opel Corsa in 2029 (dat is nog 7 jaar inflatie, veel gaan die prijzen dus niet zakken)
Geen idee of zo'n lease in de toekomst dan wel interessant wordt, ik betwijfel het wel, want iemand moet die 30K betalen, en liefst nog wat extra, want ze maken ook graag winst.

this 09:31
afbeelding van this

Logisch dat het zelden voordelig zal zijn voor de consument. Er moet namelijk winst gemaakt worden.
Maar alles uit handen geven heeft ook zijn waarde, anders zou niemand het doen.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws