Audi Quattro gaat aan de 'Ultra'

audi-allroad

Elke autobouwer heeft wel een specifieke benaming voor haar meest zuinige uitvoering van een motor. Bij Audi is dat al een tijd lang 'Ultra' en binnenkort kan je die badge ook op Quattro-modellen plakken. Waardoor je Ultra-zuinig de sneeuw in kan.

Quattro en Ultra, twee Audi-termen die je niet met elkaar kon aanvinken. Logisch ook, want een vierwielaangedreven auto is van nature minder brandstofefficiënt dan een wagen die maar naar twee wielen kracht moet zenden. Echter is Audi tot de ontdekking gekomen dat ze al jaren de Haldex-koppeling gebruiken. Die wordt tegenwoordig gemaakt door BorgWarner en stuurt pas kracht naar de achterwielen door wanneer er gripverlies dreigt. Koppel dat systeem dus aan de Ultra-motor in pakweg de A4 en het meerverbruik zal binnen de perken blijven. Uiteindelijk zowat vergelijkbaar met wat Mazda doet op haar 6.

Bij Audi zal het 'Quattro Ultra'-verhaal beginnen op de A4 Allroad die deze zomer wordt geleverd. De volgende in lijn is de Q5 waarna de hekken worden opengezet voor het hele A4 gamma. Waardoor de Haldex-koppeling na de A3, Q3 en TT nu ook richting groter goed van Audi trekt.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws