Apple CarPlay wil controle over al je schermen

Apple Carplay 2024 tech demo WWDC

Gisteren heeft Apple zijn jaarlijkse Worldwide Developers Conference gehouden. Daarbij was er ook plaats voor de nieuwste generatie CarPlay. De grote (r)evolutie? Gebruikers de kans geven om alle schermen in een auto naar eigen smaak samen te stellen. Nou.

Automerken investeren miljoenen (en waarschijnlijk eerder miljarden) in het ontwikkelen van een user interface voor alle schermen in moderne auto's. Daarmee bepaalt het automerk voor 90% hoe alles er visueel uit zal zien. Gebruikers krijgen een streepje vrijheid (lichte of donkere modus, verplaatsen van widgets) maar het gros van de elementen zitten vast. Volgens Apple is het tijd om daar verandering te brengen... met de nieuwe generatie Apple CarPlay.

Tech demo

Die nieuwe generatie is al enkele jaren in de maak, want al in 2022 kondigde Apple deze nieuwe stap aan. Echter was A) de tech nog niet rijp en B) stonden automerken niet te springen om alle controle af te geven. Tijdens de laatste Worldwide Developers Conference van Apple gisteren is duidelijk geworden dat de Amerikaanse techgigant blijft inzetten op verregaande personalisatie.

Net zoals je de interface van je smartphone kan aanpassen qua kleur, teksttype en plaatsing van apps en widgets, wil Apple datzelfde doortrekken naar de meerdere schermen in moderne auto's. Kijk zeker eens naar bovenstaande tech-demo hoe dat er in de praktijk uit kan gaan zien.

Niet voor morgen?

Of en hoe snel deze technologie daadwerkelijk ooit naar een auto komt is niet meteen duidelijk. Verschillende automerken blijven - mogelijks terecht - wat argwanend. Zo liet Mercedes al weten een koele minnaar te zijn van het idee dat klanten hun volledige hyperscreen uit kunnen rusten met wijzers naar eigen keuze. Aan de andere kant hebben zowel Porsche als Aston Martin al laten weten de deur op een kiertje te laten voor Apple.

Apple Carplay 2024 tech demo WWDC

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
JL 12:26
afbeelding van JL

Heeft Apple recent zijn plannen voor een eigen auto niet terug opgeborgen? Na er al vele miljarden in gepompt te hebben.

Misschien proberen ze hier een stuk inboedel te redden.

this 14:07
afbeelding van this

Redden zou ik het niet noemen, dit is een doorontwikkeling van apple carplay. Die zou er sowieso komen, of ze nu een eigen auto ontwikkelen of niet.

JL 20:15
afbeelding van JL

Vraag is waar de benefit voor Apple zit. Buiten dus mogelijk technologie die voor de Apple-auto werd ontwikkeld in een uitgebreide CarPlay-versie aanbieden. In de hoop dat auto-fabrikanten er Apple alsnog geld voor geven.

In een eigen auto zou het een verkoopsargument/gimmick kunnen geweest zijn. Iets wat ze exclusief konden houden.

Louis 14:04
afbeelding van Louis

Apple CarPlay is voor mij een must en 1 van de redenen waarom de Tesla de deur is uitgegaan (er waren er veel meer ;-)). Ik gebruik het constant en als je de WWDC video bekijkt is het voor de fabrikant mogelijk om alles tot in detail te designen. Het grote voordeel voor mij is dat ik als ik een wagen huur bvb ik mijn muziek/navigatie/berichten enz effortless meepak, gewoon zalig. Porsche is vrij sterk committed to Apple technologie en hoop dat de Macan EV ook deze update krijgt. (Als je de CEO de Vision Pro zag gebruiken om record van de Taycan op Laguna te volgen is er hoop)

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws