Test: KGM Grand Tivoli 2024 (+video)

KGM Tivoli test rijtest review belgie 2024

Met een basisprijs die fors onder de 20.000 euro ligt schuift KGM met de Tivoli een Zuid-Koreaans antwoord op de Dacia Duster naar voren. Moet je de Roemeen echter laten staan voor deze Koreaan? Autofans doet de test.

Wat is dit?

Zeg het samen met ons: SsangYong heet voortaan KGM. De Zuid-Koreaanse constructeur werd namelijk gered van het faillissement door de KG Group, een gigantische Zuid-Koreaanse chaebol (zoek dat woord maar eens op). In die zin is de Tivoli dus oude wijn in nieuwe zakken... maar dat maakt 'm misschien wel competitiever dan ooit.


CHECK HIER ONZE VIDEO:


Torres-blauwdruk

Bedank de Torres maar voor de reddingsboei die de KG Group uitwierp, want het was de laatste poging van SsangYong om verse investeerders aan te trekken. Een geslaagde missie, die daarenboven ook nog eens aanslaat bij het grote publiek. Daardoor besloot het nieuwe moederbedrijf dat alle andere modellen in de line-up een streepje "Torres" verdienen.

KGM Tivoli test rijtest review belgie 2024

Dat merk je ook bij de Tivoli onder KGM-vlag. De snuit oogt stukken stoerder, krijgt drie opvallende ventilatiesleuven naast de linker koplamp en een hoop rode accenten die 'm avontuurlijk voor de dag moeten laten komen. Die rode plastic accenten zijn evenwel voor de show en niet om de offroadkunde naar een hoger niveau te brengen. Net zoals voordien komt de Tivoli er in twee smaken. De gewone versie en de Grand Tivoli. Die laatste voegt een rugzakje van 25,5 cm achteraan toe, waardoor de totale lengte stijgt tot net geen 4.5 meter. De wielbasis blijft evenwel identiek.

Van 'Pioneer' naar pionier

Kocht je vijf jaar geleden nog een Tivoli met ingebouwde Pioneer, dan heeft SsangYong de voorbije jaren heuse stappen gezet in het interieur. Daar plukt KGM nu de vruchten van, want het interieur van de Tivoli oogt verzorgt en vrij Duits. Duits, in die zin dat KGM een kleurthema gebruikt dat niet zou misstaan op de poster van een New Wave-fuif. Het oogt dus allemaal nogal... donker. Anno 2024 krijg je een infotainmentscherm van 6 of 8 duim dat met liefde Apple Carplay en Android Auto toont en hogere uitvoeringen installeren nog een digitale display van 10.25-duim pal voor de neus van de chauffeur.

KGM Tivoli test rijtest review belgie 2024

Toch zijn er plaatsen in het interieur waar de Tivoli zijn leeftijd begint te tonen (hij is tenslotte 9 jaar oud), al zien we dat tegenwoordig niet per se als een nadeel. Zo zijn er nog fysieke knoppen voor de klimaatcontrole én een fysieke trekpook voor de handrem. Simpel is niet altijd... slechter. Kijken we even naar de koffer van de Grand Tivoli, dan merk je meteen waarom je voor deze versie zou gaan. Met standaard 720 liter aan volume (maximaal 1.440 liter) laat hij een Dacia Duster pijnlijk in het stof bijten. Dit is een Zuid-Koreaans ruimtewondertje, laat dat duidelijk zijn.

Geen keuzestress

Kijk, de kans is groot dat je niet veel met auto's hebt als je de KGM-dealer binnen stapt. Nee, je wil gewoon veel auto voor je geld. Daarom maakt KGM het je ook niet al te moeilijk op motorenvlak. Er is een 1.5-liter viercilinder turbobenzine... en dat is het eigenlijk. Ga je voor de versie met handbak, dan krijg je 163 pk en 280 Nm koppel, ga je voor de zestrapsautomaat van Aisin, dan krijg je hetzelfde vermogen maar 20 Nm koppel minder.

KGM Tivoli test rijtest review belgie 2024

Geen geknoei dus met verschillende vermogensversies en aandrijftypes. One car, one engine, of zoiets. Omdat zelfs de Grand Tivoli amper 1.3 ton en twee pakken sneldroogcement aan de haak hangt, is die motor meer dan vermogend genoeg voor de Koreaanse SUV. De keerzijde van de medaille? Hoewel de 1.5 T-GDI op papier hypermodern lijkt, is het wel een verdoken zuipschuit. Wij reden de Grand Tivoli met automaat en keken naar een verbruik dat flirtte met de 9 à 10 liter per honderd kilometer. Nou.

Duits rijgedrag

Een zuinigheidsprijs gaat de KGM Tivoli niet winnen, maar hoe rijdt deze oudgediende onder nieuwe vlag? Wel, uitermate volwassen. De combo van motor en automaat zou niet misstaan in een Duitser en door dat lage gewicht komt hij gezwind uit de hoek. Alsof dat nog niet genoeg is, installeert KGM remmen die eerder thuis lijken te horen op een Tivoli RS. Het aangrijppunt is zo agressief, dat je even je hoofd moet kalibreren. Nu goed, beter remmen die té goed werken, dan remmen die bestaan uit twee klompen deeg en een pak boter.

KGM Tivoli test rijtest review belgie 2024

De ophanging is alles behalve vooruitstrevend maar aangenaam genoeg voor het dagelijkse gebruik. Idem voor de geluidsdemping die sterk genoeg is dat je nergens over te klagen hebt in deze Tivoli. Zelfs het zicht rondom is adequaat. Waarom niet meer mensen hun weg vinden naar de Tivoli? Het is ons eigenlijk een raadsel!

Voor het geld moet je 'm niet laten

Het raadsel wordt des te groter als je gaat kijken naar de prijs. Op het moment van schrijven zette KGM al een Tivoli in de prijslijsten voor 17.990 euro (Grand Tivoli: 20.990 euro). Hoewel die prijs ondertussen is gestegen naar 19.490 euro voor de reguliere Tivoli (de Grand blijft 20.990 euro), zijn we de eersten die weten dat KGM niet flauw is om riant te strooien met kortingen.

KGM Tivoli test rijtest review belgie 2024

Of anders gezegd, deze Tivoli zit recht in het vaarwater van de Dacia Duster en heeft als Grand Tivoli meteen ook een slok meer kofferruimte. Nog belangrijker: net zoals de Duster heb je voor de prijs van een kale Volkswagen Polo met 1.0-liter driecilinder een stevig uitgeruste Grand Tivoli. Is het niet dringend tijd om de Duitsers links te laten liggen?

Conclusie

Moet je een Dacia Duster laten staan voor deze KGM Grand Tivoli? Een moeilijk vraagstuk. De Grand Tivoli komt met een grotere motor, een grotere koffer en standaard meer sleepvermogen van maximaal 1 ton. Maar de Duster is wel zuiniger, ziet er misschien stoerder uit en kan je met vierwielaandrijving krijgen. Wel weten we dat beide auto's een dikke vuist maken tegen de gevestigde Europeanen. Dacia of Tivoli... er zijn alleen maar winnaars.

KGM Tivoli test rijtest review belgie 2024

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws