James Bond DB5 uit 1964 te koop

Deze Aston Martin DB5 uit 1964 heeft zijn roem te danken aan de Thunderball films en de James Bond-film met de titel Goldfinger. Destijds werden er voor die opnamens twee exemplaren gebruikt, maar daarvan schiet er anno 2010 nog maar één enkele over, die andere werd in 1997 gestolen en naar verluidt nadien vernietigd. Het overblijvende exemplaar trekt nu naar een veiling.  Die veiling zal doorgaan op 27 oktober en de wagen zou naar schatting vier miljoen pond moeten opbrengen. Dat geld is ten voordele van de Jerry Lee  Foundation.

Dat deze DB5 een one of a kind is, is ondertussen wel duidelijk. Maar wat krijg je technisch voor je geld? Er wordt verwacht dat deze variant nog betere cijfers kan voorleggen omwille van enkele technische aanpassingen. Maar die cijfers zijn niet geweten. We geven jullie dus de cijfers mee van de destijds standaard DB5. Onder die kap ligt een 3995 cc met 282 pk vanaf 5500 toeren per minuut. Het volledige koppel komt vrij op 3850 toeren per minuut en bedraagt 390 Nm. De sprint naar honderd duurt amper 7,1 seconden en de topsnelheid bedraagt 233 km/u. Op de teller van dit exemplaar staan amper 30.000 gereden mijlen.

Aston Martin DB5 1964

Met een rol in twee legendarische films, wil dit zeggen dat er ook mensen met enige naam plaats namen achter het stuur. Met name Sean Connery, alias Bond, James Bond, reed met deze DB5 in de film Goldfinger. De DB5 was toen de eerste die een Vantage blok onder de kap kreeg, met drie SU's in plaats van Webers. En zoals het hoort in een Bond-wagen, werd ook deze Aston voorzien van enkele leuke gadgets, te bedienen met enkele knopjes in je armsteun. Je Aston heeft machinegeweren, een tracking device, een verwijderbaar dakpaneel, een kogelwerend schild, een rookgenerator en hij kan zelfs spijkers op de baan werpen.

Aston Martin DB5 1964

Alle gadgets werken nog steeds. De wagen werd sinds de opname van de film niet meer aangepast. Iets waar zonder twijfel voor betaald zal worden. De wagen is op dit moment eigendom van Jerry Lee, Amerikaan. Sinds 1977 werd de wagen amper twee maal aan de buitenwereld getoond. De New York Motorshow in 1981 en in 1993  op de Meadow Brook Concours d’Elegance. Hoog tijd dus voor een nieuwe eigenaar die deze beauty wat meer zal tonen aan de buitenwereld: ons dus.

Aston Martin DB5 1964

De laatste jaren werd er echter wel gewerkt aan de wagen. RM Auto Restauration maakte de wagen weer rijklaar, door het demonteren van de cilinderkop, het plaatsen van een nieuwe koppeling, remsysteem en uitlaatsysteem. Die restauratie eindigde dit jaar.

Aston Martin DB5 1964

Via Klassiekerrally

Laatst gepubliceerd

Reacties (11)

Plaats een reactie
Quin 22:06
afbeelding van Quin

Tijdloos design, prachtig

Christophe Van Aelst 11:06
afbeelding van Christophe Van Aelst

Ik stel voor dat wij allemaal als autofans een paar euro er tegenaan smijten. Eenmaal we de wagen gekocht hebben, zullen we een schema uitwerken wie er wanneer met mag rijden.

Pieter Aertgeerts 11:15
afbeelding van Pieter Aertgeerts

Leuk om weten is dat de huidige eigenaar hem destijds kocht voor amper 12.000 dollar. Zodra hij weet kreeg van de hoge waarde die de DB5 momenteel heeft, besloot hij hem te verkopen ten voordele van zijn 'goed doel'.

Anonieme gebruiker 21:24
afbeelding van Anonieme gebruiker

hij staat nu louwman museum den haag

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws