Licht uit op de Vlaamse snelwegen vanaf 15 juli

Vanaf morgen zal de verlichting op de Vlaamse snelwegen enigszins aangepast worden. Deze maatregel wordt genomen om de lichtvervuiling te verminderen en energie te besparen. SInds 2007 rijden we tussen middernacht en 6 uur 's morgens al zonder middenbermverlichting op de snelwegen. Nu wordt dat systeem ietsje gewijzigd.

Drie mogelijkheden worden in acht genomen; ofwel is geen verlichting meer nodig, ofwel is er permanent verlichting (ringwegen, op- en afrittencomplexen en plaatsen waar die laatste dichter dan 3 km bij elkaar liggen), ofwel wordt de verlichting dynamisch ingeschakeld (waarbij het niveau en het al dan niet verlichten op de verkeerssituatie wordt afgesteld). Voor de laatste mogelijkheid baseert men zich op historische gegevens rond verkeersintensiteit en snelheid per locatie.

Plaatsen die niet permanent verlicht zijn krijgen een aantal extra veiligheidsmaatregelen. o plaatst men om de 50 meter reflectoren en zorgt men er voor dat de wegmarkeringen ook een hoge reflectiewaarde krijgen.

Op plaatsen waar dynamisch verlicht wordt, zal de verlichting ingeschakeld worden bij volgende gevallen: als de verkeersintensiteit erg hoog is, bij structurele file, als de spitsstrook in gebruik is,op verzoek van de politie bij een ongeval of andere hinder, bij wegenwerken op vraag van de bevoegde dienst, bij extreme weersomstandigheden op vraag van de Federale Politie. 

Licht uit op de Belgische snelwegen vanaf 15 juli

Meer info vind je op de site van Wegen & Verkeer

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
BASF 17:15
afbeelding van BASF

eindelijk! veel beter zo... en een pak euries minder in de vuilbak

Quin 12:00
afbeelding van Quin

Voila, en tegelijk ook beter voor het milieu omdat er minder elektriciteit moet worden opgewekt.

Dit is tenminste een geslaagde groene maatregel betreffende verkeer. Die elektrische/hybride wagens doen nog meer slecht dan goed.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws