Als herboren: AC Cobra GT Roadster (2023)

AC Cobra GT Roadster (2023)

Geen paniek: deze moderne interpretatie gaat niet aan de stekker, maar krijgt nog steeds een V8...

Denk je aan de Cobra, dan denk je wellicht meteen aan de Amerikaanse Shelby-interpretatie, met felblauw koetswerk, witte racing stripes en een luid gorgelende V8. Maar de Cobra begon zijn carrière in 1962 als een voortzetting van de AC Ace, een Britse tweezitsroadster. Carroll Shelby vroeg of de Britten van AC Cars hem ook een versie konden bouwen met plaats voor een Amerikaanse V8, voor in de racerij. De rest is geschiedenis.

Toegenomen afmetingen

Het is datzelfde AC Cars – of toch de huidige eigenaar van de merkrechten – dat de Cobra nu opnieuw op de markt brengt. Niet als replica, niet als continuation series, maar als moderne interpretatie die geen enkele component deelt met het origineel uit de jaren 60. De Cobra GT Roadster vertrekt dus van een gloednieuw chassis, een aluminium spaceframe, en drapeert daar een koetswerk van koolstofvezel over. Met een wielbasis van 2,57 meter en een totale lengte van 4,23 meter is deze Cobra GT Roadster ook iets groter dan het origineel.

Die toegenomen afmetingen moeten er samen met het lagere zwaartepunt en het stijvere chassis voor zorgen dat deze AC Cobra GT Roadster niet alleen stabieler rijdt en scherper stuurt, maar ook veiliger en comfortabeler is. Je zou er namelijk ook makkelijker langere afstanden mee moeten kunnen afleggen dan met het origineel, zo verzekert AC Cars, dat standaard elektrische ruiten, airco en infotainment met navigatie meegeeft.

AC Cobra GT Roadster (2023)

Ford Mustang

Het gewicht moet desondanks onder de grens van 1.500 kilogram blijven. Onder de motorkap houdt AC Cars de historische link met Ford levend: daar huist namelijk een 5,0 liter grote V8 van 663 pk en 780 Nm, die kan worden gekoppeld aan een manuele zesbak of een tientrapsautomaat. De sprint naar 60 mijl per uur (96 km/u) duurt 3,4 seconden. De gorgelende decibels? Die lijken opnieuw verzekerd. De exclusiviteit ook, want met een vanafprijs van 285.000 pond is deze AC Cobra GT Roadster niet voor onze portefeuille...

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws