België is absoluut niet klaar voor zelfrijdende auto

Autonome auto belgie index

Volgens adviesbureau KPMG is België hoegenaamd niet klaar voor de zelfrijdende auto. Mede door de slechte wegen, gevaarlijke kruispunten en politieke valkuilen wordt er een vernietigend rapport geschetst. Resultaat? Op een internationale lijst strandden we op de 21ste plaats. Ter informatie: Nederland staat op stek 2 in de lijst.

Dat de zelfrijdende auto nog niet voor morgen is, dat wordt steeds duidelijker. Al zeker voor ons Belgenland. Want hoewel Singapore en Nederland koploper zijn voor het klaarstomen van een framework, slabakt België tot op een punt dat het bijna pijnlijk wordt. Dat blijkt alvast uit een rapport van adviesbureau KPMG dat al een paar jaar haar "Autonomous Vehicles Readiness Index" uitbrengt. Daarin worden 30 landen beoordeelt op hoe klaar ze zijn voor de autonome auto. België deed voor het eerst mee aan dit onderzoek en bekleedde plaats 21 op de lijst. Niets om fier op te zijn, natuurlijk.

Slechte wegen aan de basis.

Het adviesbureau hekelt alvast onze ruimtelijke ordening. Of iets specifieker: de manier hoe onze wegen worden gebruikt. Onze straten worden vaak gedeeld door auto's, bussen, fietsers, trams en voetgangers, zonder duidelijke afscheidingen. Enkel Hongarije, Tsjechië, Rusland en Brazilië scoren slechter op vlak van wegen voor het uitrollen van autonome auto's.

Autonome auto belgie index

Daarnaast is er nog de vaste waarde: ons ingewikkelde politiek stelsel. Doordat onze mobiliteit verdeeld is over drie regionale overheden (Vlaanderen, Wallonië en het hoofdstedelijk gewest Brussel) en een federale overheid, krijg je een moeilijk politiek speelveld waar je uiteindelijk, als je dingen moet laten gebeuren, verschillende overheidsniveaus moet laten samenwerken. Dat kluwen van politieke doolhoven zal volgens de index van KPMG zonder twijfel de uitrol van de autonome auto vertragen. Dan toch een kleine positieve nood? Onze complexe wegen zijn volgens de index dé ideale proeftuin voor het testen van autonome auto's. Of we daar fier op moeten zijn?

Het gehele rapport kan je HIER bekijken (pdf).

Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 7 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (7)

Plaats een reactie
Techno Patat 10:02
afbeelding van Techno Patat

Daar schrii ik niet van... Mijn E kan semi autonoom rijden en in Duitsland heb ik daar 600km mee gereden zonder problemen bij afhalen. In België kan je het gebruiken op de snelweg en op lange rechte stukken weg als hij verkeer volgt. Anders snapt de auto amper iets van onze vele rare voorrangs regels, van fietspaden die plots op de weg komen, enz enz

Jos D. 07:34
afbeelding van Jos D.

Autonoom rijden betekent dat de auto zich aan de verkeersregels moet houden en alle verkeerssituaties correct kan inschatten. Ongeacht de toestand van het wegennet, de lokale verkeersregels en de complexiteit van het land.
En als dat niet mogelijk is, dan is er van autonoom rijden geen sprake.

En als jij liever slaapt in de auto, neem dan de trein :-)

FLP 10:26
afbeelding van FLP

Meh, echte zelfrijdende auto's zijn toch nog MINSTENS 30-40j in de toekomst. Enkel op snelwegen zal het mogelijk zijn, maar in je garage in je auto stappen, eender welk adres ingeven, dutje doen, en op je bestemming uitstappen? Nee, daarvoor is "het verkeer" met alles wat erbij hoort veel te ingewikkeld.
En voor mezelf is het ook niet van belang of het kan of niet. Ik rijd graag. :)

this 14:19
afbeelding van this

Ik hoop dat onze overheid toch het verstand heeft om elk werk aan de weg die nu of in de toekomst gebeurt, met inachtneming is van uniformiteit om het autonoom rijden te vergemakkelijken. Alleen vrees ik dat het ijdele hoop is.

John 18:37
afbeelding van John

Zit er dan 1 autofan te wachten op autonoom rijden?
De versnippering van onze overheden is dan toch nog voor iets goed :-)

Techno Patat 19:52
afbeelding van Techno Patat

Ik anders wel! Met het huidige drukke verkeer heb ik toch 0,0 plezier aan treintje rijden :-). Geef mij af en toe een trackday en een binnenbaantje om echt te rijden. En laat de auto mij maar naar m’n bestemming brengen, dutjes zijn een zegen met een tweeling in huis :p

BACO 12:43
afbeelding van BACO

Tesla zou eind dit jaar een level hoger gaan met hun zelfrijdende module.
Ik betwijfel of dit ooit realiteit wordt, onmogelijk algoritme en bij de eerste zware ongevallen gaan de schadeclaims richting constructeur. Ik ben een autofan en geniet altijd van zelf rijden. Is dit nu een commerciele hype of realiteit ?

Uw reactie