BMW gaat op zoek naar verloren warmte

Zowat zestig procent van de energie die door een geavanceerde motor wordt opgewekt, gaat verloren in warmte. In de zoektocht naar het verminderen van dat verlies heeft BMW twee nieuwe zaken ontwikkeld. De eerste is de Turbosteamer. Het klinkt wat als een toestel dat je op het aanrecht van je keuken kan gebruiken, de werking zelf dient een ander doel.

De warmtewisselaar in de Turbosteamer haalt warmte uit de uitlaatgassen. Die warmte wordt gebruikt om vloeistof onder hoge druk op te warmen. Die vloeistof wordt omgezet in stoom die een expansieturbine aandrijft. Op die manier wordt elektrische energie gewonnen uit warmte. Met behulp van deze technologie zou de gemiddelde bestuurder zijn verbruik met tien procent zien dalen.

Een andere nieuwe technologie is de Thermo-Elektrische Generator (TEG). Die zet warmte rechtstreeks om in elektriciteit. De techniek wordt al jarenlang toegepast door de NASA en werd door BMW verfijnd. Het principe achter deze technologie is gekend als het Seebeck-effect, namelijk dat een elektrische spanning kan worden gegenereerd tussen twee thermo-elektrische halfgeleiders met een verschillende temperatuur. De TEG wordt geïntegreerd in de radiator van het uitlaatgas-recirculatiesysteem. Daarmee kan 250 watt worden gegenereerd, terwijl het vebruik met twee procent daalt. Het is niet veel maar alle beetjes helpen.

Beide systemen werden uitgebreid getest. De Turbosteamer zit in zijn tweede generatie, de TEG zit al aan de derde generatie. Het systeem zal zijn intrede maken op de productiemodellen van de BMW 5-reeks.

Laatst gepubliceerd

Reacties (4)

Plaats een reactie
Yvesw 23:10
afbeelding van Yvesw

Ik ben op dit moment ook opzoek naar de verloren warmte...

Kenny 07:45
afbeelding van Kenny

@ Yvesw: vraag aan BMW of ze bij jou een Turbosteamer willen steken. Of het proces pijnloos zal verlopen is niet gegarandeerd.

Yvesw 13:30
afbeelding van Yvesw

@Kenny: Het plaatsen zal waarschijnlijk niet al te pijnlijk zijn, maar als je achteraf de rekening krijgt zal het , zoals het BMW betaamt, pas pijnlijk zijn :p

O.T. Al die minimale winstjes die ze maken in verbruik, gaan die niet kwijt in het extra gewicht dat al die techniek meezeult?

Anonieme gebruiker 08:41
afbeelding van Anonieme gebruiker

@Yvesw: Dit zal wel onderzocht zijn he.
En bmw heeft momenteel de zuinigste motoren. In het segment.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws