Amerikanen kiezen meer voor viercilinders

Dat in Amerika alles groot, groter en groots moet zijn wordt doorheen de tijd als maar minder waar. Een rapport van het IHS Automotive bureau zegt dat de Amerikaanse bevolking steeds meer voor kleinere motoren kiest. Vijf jaar geleden had 30 procent van de verkochte wagens een viercilinder onder de kap, nu is dat 43 procent. De viercilinders namen het stuur over in 2009, sindsdien heeft de viercilinder het grootste marktaandeel. De V8 motoren kregen uiteraard de meeste klappen te verwerken. In 2005 had zo'n 33 procent van de verkochte wagens een V8 onder de kap, vandaag is dat een 15-tal procent.

Het rapport stelt dat wanneer je de fleetmarkt buiten beschouwing laat, de groei van de viercilinders nog veel frapanter is. Het meerendeel van de Amerikaanse fleet zijn busjes en trucks, in tegenstelling tot knappe sedans hier in België.

De grootste verklaring voor dit fenomeen is uiteraard de downsizingtrend, die zich wereldwijd verspreidt. De financiële crisis zit blijkbaar nog vers in het geheugen en ook de afhankelijkheid van olie werd onlangs nog maar eens bevestigd. Amerikanen kiezen daardoor meer en meer voor zuinigere motoren, in dit geval vooral viercilinders. Het enorm grote aanbod speelt uiteraard eveneens een belangrijke rol.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
buyck 17:11
afbeelding van buyck

Het is logisch als je de stijgende olieprijzen ziet ! Alhoewel de brandstof in de VS wel goedkoper is dan in Europa is ze ook daar fors gestegen. De VS is hard geraakt door de crisis en veel gewone mensen willen iedere dollar nuttig gebruiken.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws