Factcheck: Nee, dit is niet de Tesla Model Y facelift

Tesla Model Y gelekt factcheck 2024

Europa’s populairste EV krijgt straks een uitgebreide facelift. De Tesla Model Y zal namelijk mogen genieten van zowel innerlijke als uiterlijke wijzigingen en die laatsten lijken we nu al helemaal in beeld te krijgen… Of tenminste: als die vernieuwde Model Y plots een sedan-achterklep zou krijgen.

Vorig jaar waagde Tesla zich aan zijn meest uitgebreide facelift ooit. Toen ging de Model 3 namelijk aan de ‘Highland’-update, waarbij de looks aangescherpt en het interieur flink opgewaardeerd werden. Aangezien die Model 3 zijn genen deelt met SUV-broertje Model Y, was het dus maar een kwestie van tijd voor die laatste een gelijkaardige facelift zou krijgen. Die komt er nog dit jaar onder de noemer ‘Juniper’ en als we het internet mogen geloven, kunnen we het eindresultaat nu al in vol ornaat bewonderen.

AI aan het werk?

In China is namelijk een afbeelding opgedoken van iets wat lijkt op een Tesla Model Y, maar dan met duidelijk dezelfde wijzigingen als de Model 3 Highland op zak. Zo valt achteraan meteen de C-vormige verlichting op en als bij wonder staat de auto in kwestie ook nog voor een spiegel geparkeerd, waardoor we de neus eveneens mogen zien. Daar maken we kennis met een setje koplampen die duidelijk doen denken aan die van de vernieuwde Model 3, maar dan iets minder plat zijn om beter binnen het plaatje van de hogere Model Y te passen.

Tot hiertoe ziet het er dus allemaal geloofwaardig uit maar heel lang hoef je niet naar het plaatje te kijken om te voelen dat er iets niet pluis is. Zo is de belettering op de achterklep niet helemaal scherp en over “niet helemaal scherp” gesproken: kijk maar eens naar de grillige schaduw die deze Model Y op de grond lijkt te werpen. Hetzelfde geldt voor de reflecties in het koetswerk van de auto. Het benadert allemaal de realiteit min of meer, maar toch net niet… Een beetje zoals een afbeelding die je genereert met behulp van — we zeggen zo maar iets — AI.

Opgeblazen Model 3

Dé grootste weggever moet dan echter nog komen, want je weet wel hoe er over de Model 3 soms geklaagd wordt omdat die geen hoge achterklep maar een lage sedan-klep heeft? Wel, als we deze afbeelding mogen geloven, krijgt de Model Y na zijn facelift ook zo’n lage koffer. Kijk je namelijk goed naar de C-stijl van de auto, dan zie je daar een naad lopen aan de onderzijde van de achterruit. Bij de échte Model Y zit die echter bovenaan de achterruit omdat die achterruit natuurlijk mee met de klep omhoog moet kunnen. De Model 3, daarentegen, heeft die naad wél precies daar waar ze op deze afbeelding zit.

Tesla Model Y gelekt factcheck 2024

Hier is dus duidelijk iemand vertrokken van een foto van een Tesla Model 3 Highland, die dan door middel van AI of ouderwets ge-Photoshop opgeblazen is om op een vernieuwde Model Y te lijken. De afbeelding is dus niet echt, al zit de maker vermoedelijk niet ver van de realiteit af. Zo is de kans groot dat de Model Y straks dezelfde uiterlijke wijzigingen krijgt die we al bij de Model 3 facelift te zien kregen maar om die te mogen zien, is het vermoedelijk nog wachten tot midden dit jaar.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws