Volvo EX30 wordt toch niet alleen ‘made in China’, maar ook ‘made in Belgium’

Volvo EX30 productie Gent 2023

Volvo heeft een nieuwe elektrische crossover, en hij is nog relatief betaalbaar ook. We weten natuurlijk allemaal hoe dat komt, want stiekem is de EX30 gewoon een Chinese auto… Of dat dachten we tenminste, want de Zweden hebben nu aangekondigd dat ze de EV straks ook gewoon in Gent gaan bouwen.

Midden dit jaar ging bij Volvo het doek van de EX30, en ging bij een flink deel van de EV-zoekende wereld de ogen open. Plots kwamen de Zweden namelijk met een knap gelijnde, compacte SUV — check — met een elektrische aandrijflijn — dubbelcheck — én een aanvaardbaar prijskaartje —trippelcheck. Het enige dat je er dan bij moest nemen was dat je Volvo onderhuids identiek was aan een Zeekr X, en dat hij dus ook gewoon in China gebouwd zou zijn… Of niet?

Opstart in 2025

Volvo heeft namelijk aangekondigd dat de EX30 toch op Europese bodem geproduceerd zal worden, om tegemoet te komen aan de sterke vraag naar het elektrische model. Dat zal ook niet gelijk welke Europese bodem zijn, want ze gaan de auto bouwen in ons eigenste Belgenlandje. Zo krijgt de fabriek in Gent er straks dus een belangrijk modelletje bij, al hebben ze nog wel even tijd om zich voor te bereiden op de komst van de EX30. Volvo zegt namelijk dat de productie er op gang moet komen in 2025.

Volvo productie Gent 2023

Tot dan wordt de elektrische crossover dus wel overzees gebouwd, waar de productie inmiddels op gang gekomen is in het Chinese Zhangjiakou. Na 2025 zal dat trouwens ook gewoon zo blijven, want dan zal de fabriek in Gent de Europese klanten voor zijn rekening nemen terwijl de fabriek in China de rest van de wereld bedient. De eerste EX30’s zouden bij ons moeten landen rond het einde van dit jaar, en die komen dus ook nog gewoon uit China.

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
andre123 16:40
afbeelding van andre123

en opeens wordt de volvo wel een mogelijk alternatief,
maar wel pas in '25.
persoonlijk zou ik nooit een volva made in china nemen!

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws