Gek of geniaal? Lexus bouwt elektrische auto met manuele versnellingspook

Lexus Electrified Sport 2022

Nu de elektrische auto steeds meer naar de voorgrond treedt, lijkt het einde nabij voor de klassieke versnellingspook. Dat is echter buiten Lexus gerekend, blijkt uit een voorstelling van hun doelstellingen. Zij beloven namelijk een handbak voor EV’s, en ze hebben alvast een prototype klaar.

Als er één constructeur is die graag #SaveTheManual scandeert, dan is dat wel Toyota. Zo trakteerden de Japanners hun Supra tegen de verwachtingen in toch nog op een manuele versnellingsbak, drie jaar na zijn lancering. Nog opmerkelijker is echter het patent dat eerder dit jaar boven water kwam, waaruit bleek dat Toyota een handbak voor elektrische auto’s had bedacht. Nu blijkt het echter niet Toyota zelf te zijn dat met de primeur gaat lopen, maar wel zusterbedrijf Lexus.

Versnellingsbak of… versnellingspook?

Op het jaarlijkse Kenshiki-forum heeft Lexus namelijk verkondigd dat het de elektrische rijervaring opnieuw wil uitvinden, en dat wil het op verschillende manieren verwezenlijken. Zo beloven de Japanners om het onmiddellijk beschikbare koppel van een elektrische aandrijflijn optimaal te benutten, waardoor hun toekomstige sportwagen op stroom naar de 100 km/u zou versnellen in minder dan 2 seconden. Verder wil Lexus de densiteit van zijn accu’s vergroten om het gewicht zo laag mogelijk te houden, en moet ook het steer-by-wire-systeem van bijvoorbeeld de RZ 450e bijdragen tot een vinnig rijgedrag. Voor zover niks wereldschokkends, maar het opmerkelijkste idee houden ze dan ook voor laatst. Onderaan het persbericht heeft Lexus het namelijk plots over een handgeschakelde versnellingsbak voor EV’s, stel je voor.

Lexus UX 300e 2022

Dat is niet zomaar een loze belofte, want Lexus heeft het systeem stiekem al klaar. Zo zouden ze momenteel een UX 300e met een pook en een koppelingspedaal aan het testen zijn, al leren we uit hun uitleg dat het eigenlijk helemaal niet om een echte versnellingsbak gaat. In de plaats daarvan hebben ze de aandrijflijn van hun EV gewoon geprogrammeerd om op commando versnellingen de veinzen, al betekent dat wel dat het systeem dus naar smaak aangepast kan worden. Het is natuurlijk onwaarschijnlijk dat Lexus zo’n vooruitstrevende ontwikkeling als eerste zou aanbieden op een crossover als de UX, en het persbericht staat dan ook vol plaatjes van de Lexus Electrified Sport Concept. Die werd even geleden onthuld als toekomstige opvolger voor de Lexus LFA, maar zelfs dan blijft de vraag: is een handbak nog wel puur als die je eigenlijk softwarematig voor de gek houdt?

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws