Volvo plaagt met EM90: een elektrische... MPV?

Volvo EM90 teaser 2023

Na zijn kleinste auto in decennia — de EX30 — staat Volvo nu op het punt zijn grootste auto ooit voor te stellen. De Zweden hebben namelijk een eerste teaser gedeeld van hun volgende EV: de EM90... Met de 'M' van 'MPV'.

Volvo is traditiegetrouw het merk van de breaks, maar over de jaren heen waagden ze zich al aan allerhande carrosserievormen. Zo staan er tegenwoordig al aanzienlijk meer SUV's dan stationwagons in de catalogus en passeerden er ook al hatchbacks, coupés en hier en daar zelfs een cabrio de revue. Zet je die allemaal op een rijtje, dan merk je dat daar eigenlijk maar één serieus silhouet uit ontbreekt: dat van een MPV.

Volvo-bus met Zeekr-genen?

Daar komt echter binnenkort verandering in, getuige dit eerste plaagplaatje van Volvo's volgende elektrische model. Daarop krijgen we namelijk de 'EM90' te zien, en Volvo verklapt er meteen bij dat dit de eerste elektrische premium-MPV ooit van het merk wordt. Het wordt in hun eigen woorden "een rijdende Scandinavische woonkamer" en een auto die "ruimte voor uw leven" creëert, dus reken op een ruimtewonder zoals we er nooit eerder eentje van de Zweden te zien kregen.

Zeekr 009 2023

Of moeten we eigenlijk zeggen "van de Chinezen", want wie een beetje thuis is in het gamma van Volvo-moederhuis Geely kan deze EM90 wel eens bekend voorkomen. Zo neemt hij flink wat kenmerken over van de Zeekr 009, kijk maar naar die hoekige achterlichten en die dubbele deurklinken op de flanken. De kans zit er dus dik in dat deze Volvo technisch identiek wordt, en dan mag je rekenen op twee elektromotoren met samen 540 pk en een rijbereik van zo'n 800 kilometer uit een accu van maar liefst 140 kWh... Al is het niet ondenkbaar dat jij daar niet op mag rekenen, maar de auto net als de Zeekr 009 voorbehouden blijft aan de Chinese koper. We weten het zeker op 12 november, want dan wordt de EM90 officieel onthuld.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws