Audi viert 50 jaar "Vorsprung durch Technik"

"Vorsprung durch Technik", een slogan die al heel wat jaren aan Audi plakt. Dat is niet voor niets, het merk toonde de afgelopen vijf decennia namelijk dat techniek en technologie wel een kolfje naar hun hand zijn.

Audi viert dit jaar 50 jaar Vorsprung durch Technik. Het is echter niet zo dat ze vijftig jaar voorsprong hebben in technologie, dat zullen de fanboys van andere elektrische automodellen wel snel genoeg komen vertellen. Nee, de slogan slaat terug op de samensmelting van Audi en NSU in 1969. Dat zorgde voor een ruim aanbod aan technologieën, van de luchtgekoelde NSU Prinz tot de voorwielaangedreven viercilinder Audi 60 met waterkoeling en zelfs de NSU Ro80 met wankelmotor en vooruitstrevend design. Audi-medewerker Hans Bauer gooide alles samen en kwam zo tot de slogan 'Vorsprung durch Technik' in 1971.

designtrekken

In de jaren die volgden vervastte de slogan tot een ware ontwikkelingsfilosofie waarbij de Audi-medewerkers uitgedaagd werden om steeds innovativiteit aan de dag te brengen. Dat gebeurde in de jaren 80 waarin Audi een "research car" ontwikkelde om allerlei nieuwe technologieën op uit te proberen. Later kwam het ook terug in de Audi 80 B3, die zich ondanks zijn vrij conventionele vormgeving toch met een scherpe cw-waarde in het aerodynamisch uitstalraam zette.

Aluminiumwinkel

De grootste innovatie is volgens ons echter het gebruik van aluminium in het frame van de Audi's. In 1993 lanceerde Audi de Audi ASF, wat staat voor Audi Space Frame. Door het gebruik van aluminium wist Audi een jaar later de Audi A8 - die als twee druppels water op die ASF lijkt - een stuk lichter te houden dan de loodzware Mercedes S-Klasse die drie jaar eerder gelanceerd werd. De innovaties bleven komen in de jaren 90, want na de Audi TT in 1995 volgde ook de compacte en zijn tijd ver vooruit zijnde Audi A2 in 1999, met een superzuinige 1.2 TDI-motor.

racewinst

Nadien werd de Vorsprung durch Technik ook uitbundig geëtaleerd in de Le Mans-races, waar Audi van 2000 tot 2010 liefst 9 keer op het hoogste trapje van het podium mocht staan met verschillende modellen. Enkel in 2003 - door Bentley - en in 2009 - door Peugeot - werd de winning streak onderbroken.

Tegenwoordig wil Audi vooral in de toekomst kijken en wordt de slogan 'Future is an attitude' aangewend om dat te onderstrepen. Toch zullen ze nog altijd de Vorsprung durch Technik gebruiken om hun 'Mission Zero' te bereiken. Audi wil namelijk tegen 2050 volledig koolstofneutraal werken. Daarom zullen er vaanf 2026 geen nieuwe modellen meer gelanceerd worden met verbrandingsmotor en dat houdt dan weer in dat Audi sinds 2018 met elektrificatie speelt. Het scherpste voorbeeld daarvan is zonder twijfel de e-tron Sportback.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws