Het einde is nabij: volgend jaar zwaait Volvo diesel finaal uit

Volvo stopt met diesel in 2024

Begin 2024 legt Volvo de productie van de dieselmotor finaal stil. Vanaf dan zullen er geen nieuwe modellen met zelfontbrander meer te bestellen zijn. Vorig jaar kondigden de Zweden al aan niet langer in de ontwikkeling van nieuwe verbrandingsmotor te investeren. Tegen 2030 wil het merk alleen nog elektrische auto’s verkopen.

Wie nog een Volvo met dieselmotor wil kopen, zal zich moeten haasten. Begin volgend jaar leggen de Zweden de productie stil van alle modellen met dieselmotor. Daarmee voegt Volvo zich bij het rijtje van merken dat de zelfontbrander eerder al finaal uitzwaaiden, zoals Porsche, Suzuki en Lexus. Vorig jaar gaf Volvo al te kennen dat het niet langer investeert in de ontwikkeling van nieuwe verbrandingsmotoren. “We geven geen enkele kroon van ons R&D-budget meer uit aan de ontwikkeling van nieuwe verbrandingsmotoren”, zo klinkt het bij Volvo.

Volvo stopt met diesel in 2024

Met zachte hand richting uitgang

Nog geen vier jaar geleden maakte de dieselmotor het leeuwendeel van de Volvo-verkoop uit, terwijl geëlektrificeerde modellen nog maar net kwamen kijken. Sindsdien begeleidde Volvo de zelfontbrander met zachte hand richting de uitgang. In 2019 verscheen de huidige S60 bijvoorbeeld alleen met benzinemotoren en als plug-inhybride op de markt. Bij modellen als de XC40 werd de dieselmotor in alle stilte uit het gamma gehaald.

Volvo stopt met diesel in 2024

Volvo werkt al langer aan plannen om de verbrandingsmotor in te ruilen voor elektrische aandrijvingen. Sinds 2019 krijgt elke Volvo minstens milde hybride ondersteuning, en op termijn willen de Zweden ook benzinemodellen en zelfs plug-inhybrides uit hun gamma schrappen. Zo valt de bij ons mateloos populaire XC40 niet meer als stekkerhybride te bestellen en zullen er vanaf 2030 alleen nog elektrische Volvo’s worden gebouwd.

Volvo stopt met diesel in 2024

“Superieur aan verbrandingsmotoren”

“Elektrische aandrijvingen zijn onze toekomst, en zijn superieur aan verbrandingsmotoren”, zegt Volvo-CEO Jim Rowan. “Ze zorgen voor minder lawaai en trillingen, vragen minder onderhoudskosten van onze klanten en zorgen voor nulemissie aan de uitlaat”. De nieuwe modellen die Volvo recent voorstelde, zoals de EX30 en EX90, werden van meet af aan uitsluitend als elektrische auto ontwikkeld.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws