Meer laadpalen en betalen met bankkaart: zo gaat de EU elektrisch rijden stimuleren

EU opladen bankkaart 2024

Wie wel eens elektrisch rijdt weet het: opladen is vaak een doolhof van apps en laadpassen. Nu lijkt er echter licht aan het einde van de tunnel te schijnen want nieuwe snellaadpunten moeten voortaan bankkaarten accepteren. Dat betekent minder gedoe met apps en passen en meer gemak voor de elektrische rijder.

Wie een beetje zoekt, kan hier en daar al een laadpaal vinden in België waar je met je bankkaart kunt betalen. Ze rekenen dan wel vaak een hogere prijs aan voor rechtstreekse betalers dan voor wie met een app of laadpas werkt, maar het is toch al een begin. Daarmee lopen die palen namelijk voor op de Europese verplichting want jawel: binnenkort moet betalen met een gewone bankkaart alomtegenwoordig worden bij snelladers.

Later ook voor bestaande snelladers

De Europese Unie heeft namelijk een nieuwe ‘verordening infrastructuur voor alternatieve brandstoffen’ en die heeft één doel: de uitrol van laadinfrastructuur versnellen en elektrisch rijden toegankelijker maken voor iedereen. Daarom moeten alle snelladers die vanaf nu geplaatst worden beschikken over betaalmogelijkheid met een doodnormale bankkaart, in tegenstelling tot het kluwen van al dan niet compatibele laadpassen van weleer. De regel geldt sinds 13 april van dit jaar voor nieuwe snelladers en de bestaande infrastructuur krijgt tot 2027 de tijd. Nog een paar jaar geduld dus, en dan kunnen we overal met de bankkaart terecht.

EU opladen bankkaart 2024

Daarnaast moeten bestuurders van elektrische voertuigen ook transparante informatie krijgen over de laadprijzen. Dat is een belangrijk aspect om de consument te beschermen tegen onverwachte kosten en het is eigenlijk niet eens zo raar, want de benzineprijzen worden ook duidelijk getoond aan de pomp. De regels gelden voorlopig wel uitsluitend voor snelladers met dus een vermogen van meer dan 50 kW. Daarvan moeten er trouwens ook meer komen: tegen 2025 moet er langs de snelwegen minstens om de 60 kilometer een laadstation zijn. Een flinke uitdaging, maar een noodzakelijke stap om de groei van elektrisch rijden te ondersteunen.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
this 14:31
afbeelding van this

Je moet toch helemaal niet hard zoeken naar snelladers waar je kan betalen met bankkaart? Buiten Tesla snelladers, ben ik nog geen enkele tegengekomen waar je niet met bankkaart kon betalen.

Jean-Philippe Delberghe 18:27
afbeelding van Jean-Philippe Delberghe

Een tankstation moet de prijs van benzine en diesel duidelijk afficheren. Maar bij laadpalen heb je het raden naar de prijs. Dit is toch ook niet helemaal correct.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws