Extra test voor behalen rijbewijs vanaf 2017

rijbewijs-learn2drive

Van bij het begin van de legislatuur werd aangekondigd dat de procedure voor het behalen van een rijbewijs herzien zou worden. Nu heeft minister van Mobiliteit Ben Weyts de richtlijnen klaar.

Belangrijkste wijziging hierin is dat de proefperiode voor de praktische proef langer dan drie maanden wordt. De exacte termijn staat nog niet vast, maar er is sprake van minstens 9 maanden.

Ook komt er zoals in Nederland een verplichte terugkomdag, waarbij kan worden bijgeschaafd aan het rijgedrag van de leerling-chauffeur. Iedereen die een rijopleiding volgt zal na 6 tot 9 maanden een bijscholingsdag volgen, waarbij men getest wordt op verschillende onderdelen. Niet als een echt examen, wel om de onveilige chauffeurs bij te sturen. Wie echt een gevaar op de weg blijkt, kan een soort van "rode kaart" krijgen.

Het systeem van vrije begeleiding blijft bestaan, je kan dus als ouder, vriend, broer of zus iemand blijven begeleiden tijdens de leerperiode.

Volgens Ben Weyts kost een terugkomdag zowat 100 à 120 euro, wat de chauffeurs in spé in staat moet stellen een rijbewijs te halen voor 170 euro. De nieuwe opleiding moet in 2017 van start gaan en moet helpen om het aantal verkeersdoden terug te dringen.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Jelle DR 13:04
afbeelding van Jelle DR

Allemaal legaal om de prijzen omhoog te trekken en NOG MEER inkomsten binnen te halen. Deze leiders hebben echt geen voeling met de bevolking, de laatste decennia hebben we immens veel ingeboet van onze lonen, om nog maar te zwijgen over de waarde van onze munt in vergelijking met het verleden. Als moderne slaven staan we met duizenden in de file aan te schuiven op de ringwegen (zelfs in de bebouwde kom) om onze rekeningen te betalen. Vroeg of laat zal een payback zich opdringen. Beter laten we alle luxe voor wat ze is en laten we het systeem klappen. Sommigen onder ons zijn zich al bewust van dit onhoudbaar gebeuren, voor anderen komt het te laat. Denk er maar eens over na de volgende keer als je als slaaf staat aan te schuiven, wachtend op een fotootje met een bijhorend rekening afschrift omdat je weer al eens 10km/u te snel reed om de verloren tijd wat in te halen.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws