Officieel: Fiat 600e is vrolijke elektrische crossover vanaf 36.000 euro (2023)

Fiat 600e 2023

Fiat heeft zijn eigen visie op Auto van het Jaar Jeep Avenger klaar, en ze noemen hem 600e. Reken dus op een compacte crossover die vooralsnog uitsluitend met een elektrische aandrijflijn onze richting uit komt, al wordt hij wel overgoten met een Italiaans sausje… En daar horen ook Italiaanse kleuren bij.

Een dikke week geleden pakte Fiat uit met een nobele belofte: ze zouden alle saaie grijstinten verbannen uit hun gamma. Zo zal je voortaan geen enkele Fiat meer kunnen bestellen zonder dat die in een vrolijke kleur gedrapeerd wordt, te beginnen met de nieuwe Fiat 600e. Bij wijze van teaser dompelden ze dan ook een maagdelijk wit preproductiemodel van die elektrische crossover in een vat vol oranje verf, met moedige CEO en al… En het resultaat krijgen we nu te zien.

Ruim 400 kilometer rijbereik

Fiat heeft namelijk officieel het doek getrokken van de 600e, en laat ons dus maar meteen met zijn kleuren beginnen. Zo verschijnt het modelletje voor het eerst op ons netvlies in de tint ‘Sun of Italy’, en daarnaast kan je hem onder andere ook bestellen in ‘Sea of Italy’, ‘Earth of Italy’ en — wat missen we nog? — ‘Sky of Italy’… Ook de rest van de styling is trouwens op en top Italiaans, want je herkent er flink wat elementen van de Fiat 500 in… Of moeten we zeggen: de Fiat 600, want de nieuwkomer haalt zijn naam natuurlijk bij het iets grotere broertje van de oer-500 uit de jaren ’50. In tegenstelling tot zijn voorganger neemt de 600e echter wel de vorm aan van een vijfdeurs crossover, en met een lengte van 4,17 meter plaatst hij zich regelrecht in het B-segment.

Fiat 600e 2023

Daar had de Stellantis-groep natuurlijk al een resem elektrische crossovers, denk maar aan de Peugeot E-2008, de DS 3 E-Tense, de Opel Mokka Electric en niet te vergeten Auto van het Jaar Jeep Avenger. De cijfers klinken dan ook best herkenbaar, te beginnen met een elektromotortje op de vooras met 156 pk en 260 Nm koppel. Daarmee snelt je 1.520 kilogram aan elektrische crossover naar de 100 km/u in 9 seconden rond, maar als je het rustiger aan doet moet je wel 409 WLTP-kilometers halen op een volle accu. Die is trouwens 54 kWh groot en laat zich opladen aan snelheden tot 100 kW, waarmee je na een half uurtje espresso’s nippen terug 80% capaciteit bereikt.

Kleurentherapie

Ook binnenin herkent de Jeep Avenger-liefhebber het één en ander, zoals het zwevende 10,25-inchscherm, de sneltoetsen eronder of de knoppen waarmee je de aandrijflijn bedient. De rest is echter wel helemaal Fiat, met schattige ronde vormpjes en een gelijkaardig tweespaaks stuurwieltje als in de 500e. Daar staat voor de gelegenheid wel ‘600’ op in de plaats van ‘500’, en ook los daarvan zou je moeten merken in een ruimere auto te zitten. Zo belooft Fiat een middenconsole met ongezien grote opbergvakken, voldoende zitruimte voor het hele gezin en een koffer met een mooie 360 liter capaciteit. De Jeep Avenger doet het wel nog iets beter met 380 liter, maar je wordt ook niet voor niets Auto van het Jaar

Fiat 600e 2023

De kleurentherapie gaat trouwens gewoon verder in het interieur, en dat mag je letterlijk nemen. Zo is de 600e volgens zijn bedenkers de eerste auto in zijn segment die zijn sfeerverlichting gebruikt om je goedgemutst te houden. De cabine kan namelijk verlicht worden in wel 64 verschillende kleurencombinaties afhankelijk van het omgevingslicht of de afgespeelde muziek. Verder beschikt de compacte crossover desgewenst ook over elektrisch verstelbare, met wit kunstleer beklede stoelen met een massagefunctie, dus aan luxe geen gebrek.

Jeep Avenger, maar dan goedkoper

Nu we het toch over snufjes hebben: de 600e krijgt ook andere grote-autozaken mee zoals adaptieve cruise control, een handenvrije elektrische achterklep en draadloze smartphoneconnectiviteit. Bovendien kan je een aantal functies vanop afstand bedienen door middel van een app, zodat je de cabine kan voorverwarmen of koelen of gewoon het claxon kan activeren indien je toevallige passanten wil pesten. Om daar allemaal toegang tot te krijgen moet je waarschijnlijk wel de ‘La Prima’-topversie bestellen, en die kost je 41.000 euro.

Fiat 600e 2023

Moet het goedkoper, dan is er het ‘(RED)’-uitrustingsniveau vanaf 36.000 euro en daarmee duikt de 600e nog een mooie 2.500 euro onder de prijs van een Jeep Avenger. Dat is niet de enige concerngenoot die hij daarmee voorbijsteekt, want ook de Peugeot E-2008, de DS 3 E-Tense en de Opel Mokka Electric zijn stuk voor stuk duurder. Wekt dat je interesse, dan kan je jouw eigen exemplaar al bestellen vanaf 5 juli. De eerste 600e's worden dan bij de dealers verwacht in oktober van dit jaar.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws