Adieu GTD: Volkswagen Golf is sportieve dieselversie kwijt sinds facelift (2024)

VW Golf GTD afscheid 2024

Treur, dieselfans, want Volkswagens GTD-label is niet meer. Bij de facelift van de Golf werd de sportieve variant op diesel namelijk uit het gamma verbannen, volgens de Duitsers omdat er steeds minder klanten voor te vinden waren… Al wil dat niet zeggen dat Volkswagen niet meer in diesel gelooft.

Vorige week was het zover: dan kreeg de achtste generatie van de Volkswagen Golf zijn facelift. Die blonk vooral uit met extra vermogen, want naast het schrappen van het zwakke driepittertje voor de reguliere Golf werden de GTI en vooral de GTE aanzienlijk sterker dan voorheen. Ook een vernieuwde R-versie zit nog in het verschiet, maar dat geldt niet voor die andere sportieve Golf: de GTD.

Sportieve klant wil geen diesel?

Sinds de facelift is de Golf GTD namelijk verdwenen uit het internationale aanbod, en daar heeft Volkswagen zijn redenen voor. In een gesprek met CarThrottle vertelde Kai Grünitz, de technische directeur van het merk, namelijk dat Volkswagen zijn volledige aandacht wou richten op het optimaliseren van de iconische GTI en de plug-inhybride GTE. Volgens Grünitz is de focus van de sportiever georiënteerde klant namelijk weg van dieselmotoren verschoven, waardoor de GTD het logische slachtoffer was. Daarmee wil de man echter niet gezegd hebben dat ze bij Volkswagen niet meer in de zelfontbrander geloven, kijk maar naar de Golf: die telt ook na de facelift nog steeds reguliere varianten op diesel.

VW Golf GTD afscheid 2024

Het hele benzine- of dieselverhaal vervalt sowieso al enigszins in het licht van Volkswagens toekomstplannen met het GTI-label. Zo beloofden ze eerder al dat ze die sportieve naam nooit overboord zouden gooien, ook niet wanneer ze overstappen op een zuiver elektrisch gamma. In de vorm van de ID. GTI kregen we bijvoorbeeld al een voorsmaakje van zo’n hothatch op stroom.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws