Vergeten auto #30: Lancia Thema 8.32

Vergeten auto: Lancia Thema 8.32

Nog maar eens een Italiaantje deze week, hoewel hij meer respect verdient dan dat. De Lancia Thema was een wagen die werd ontwikkeld op het Type Four-chassis, samen met neven Fiat Croma, Alfa Romeo 164 en met de Saab 9000.  De 8.32 was het buitenbeentje van het aanbod.

Handig aan de gelijke afmetingen was de lagere kostprijs, omdat vele onderdelen samen konden worden ontwikkeld en onderling uitgewisseld konden worden. Guigiaro tekende de vormen van de Thema.

Vergeten auto: Lancia Thema 8.32

De Thema werd in berline- en breakvariant (SW) gebouwd tussen 1985 en 1995 met ergens tussenin twee facelifts die de wagen onder andere wat extra pit en een volwassener uiterlijk gaf. De ultieme Thema kwam in 1987 onder de vorm van de ‘Thema 8.32’. In tegenstelling tot de nummering bij de meeste automerken stond de 8.32 niet voor de cilinderinhoud maar wel voor het aantal cilinders (8) en het aantal kleppen (32 in totaal) dat daarop aanwezig was. De motorwas een V8 van Ferrari-makelij, in die tijd werden wel meer motoren uitgewisseld tussen performante wagens en gewone berlines. Ook nu zien we dat nog bij de Audi RS6 die de motortechniek van Lamborghini gebruikt, ik ben er zeker van dat de lezer nog wel wat voorbeelden kan vinden.

Vergeten auto: Lancia Thema 8.32

De motor in de Thema 8.32 verschilde dus van de Ferrari-versie door een kleine downtuning naar 215 pk en 285 Nm, tegenover 245 pk in de Ferrari 308 QV. Daarnaast kreeg de Lancia ook kleinere kleppen en een crosstype vliegtuig krukas mee, waar de platvlak krukas gebruikelijk was. De topsnelheid van dit beestje lag op 240 km/u, de 0-100 werd in 6,8 seconden gehaald. Bij de latere versies werd standaard een katalysator gemonteerd, waardoor het vermogen zakte naar 205 pk en de cijfers iets minder straf waren. De prestaties waren goed, al moet gezegd dat de 2.0 Turbo met 205 pk van Lancia zelf sneller was dan de 8.32 voorzien van katalysator. Deze prestaties zijn te vergelijken met die van een BMW M535i, een Renault 25 V6 Turbo of een Audi V8.

Vergeten auto: Lancia Thema 8.32

Maar de wijzigingen werden niet enkel onder de motorkap doorgevoerd. Ook in het interieur merkte je direct dat je met een speciaal geval onderweg was. Het interieur werd opgesmukt met handbewerkte houtinleg en handgemaakt Poltrona Frau-lederen zetelbekleding, tot op vandaag is Poltrona-Frau een gerenommeerd producent van lederproducten. Daarnaast kreeg de eigenaar van de Thema 8.32 ook vijfgaatsvelgen en een elektrisch uitschuivende kofferspoiler die de luchtweerstand verbeterde. Ook wordt de wagen voorzien van discrete ‘8.32’-logo’s, dingen die erg gewild zijn op de aftermarket en bij dieven.
De Thema 8.32 werd in serie 1 gebouwd in 2.370 exemplaren, van de tweede Serie werden 1.601 stuks geproduceerd. Om het nog wat exclusiever te maken, besloot Lancia 32 exemplaren van elke reeks als genummerd item te verkopen, deze werden enkel in Ferrari-rood geschilderd.

Vergeten auto: Lancia Thema 8.32

Een aantal weken terug verscheen op het internet een ‘erg exclusieve’ breakversie (SW) van deze 8.32 toen een eigenaar deze wilde verkopen via een verkoopsite. Na wat onderzoek bleek het echter om een omgebouwde LX-versie te gaan, de topversie uit het Thema-gamma van destijds. Enkel Agnelli, de grote baas van Lancia is in het bezit van een zilveren Thema 8.32 SW.

Vergeten auto: Lancia Thema 8.32

Schrik niet als je deze wagen aan een hoge tweedehandsprijs tegenkomt. Aangezien er maar ee kleine 4.000 wagens van zijn gebouwd ligt de vraagprijs erg hoog. De exclusiviteit, maar ook de link met Ferrari zorgen dat de prijs op de tweedehandsmarkt erg hoog blijft. Lancia wilde deze 8.32 trouwens ‘Thema Ferrari’ noemen, maar daar was Ferrari tegen. Als tussenoplossing werd gekozen voor Thema 8.32 en ‘Lancia by Ferrari’. Nadelen van deze wagen zijn de hoge onderhoudskosten, de wisselvallige toestand door gebruik van de vorige eigenaars en de onaangepaste remmen. Destijds ging de Thema 8.32 voor niet minder dan omgerekend 50.000 euro buiten bij de dealer.

Vergeten auto: Lancia Thema 8.32

Vergeten auto: Lancia Thema 8.32

Laatst gepubliceerd

Reacties (8)

Plaats een reactie
Hilbert 20:09
afbeelding van Hilbert

Ferrari was toendertijd ook kapot gegaan zonder Lancia.

Pol 15:29
afbeelding van Pol

Grapjas

Hilbert 20:10
afbeelding van Hilbert

Jammer dat Lancia geen V8 in het thesis gamma heeft gestopt{coupe}..

Anonieme gebruiker 22:17
afbeelding van Anonieme gebruiker

Ik heb er net 1 gekocht en ben er nu een weekje mee aan het rijden en hij valt 100 procent mee.
Had nooit gedacht dat een auto van1987 nog zo goed zou rijden

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws