Importdrang: vijf snelle versies die niet in Europa verkrijgbaar zijn

Toyota GR Corolla 2022

Europa heeft zo zijn eigen modellengamma, en de rest van de wereld het zijne. Af en toe moeten we echter met lede ogen toezien hoe een model dat wij hier ook kennen in de VS of Japan gewoon een sterkere motor of sportievere versie krijgt. Hier vind je vijf pijnlijke voorbeelden.

We zijn het stilaan gewend: moeten toezien hoe een veelal Amerikaanse of Japanse constructeur een nieuwe auto presenteert die bij ons niet in het gamma komt te staan. Denk maar aan de knappe Nissan Z, of de lekker stoere Ford Bronco. Nog pijnlijker wordt het echter wanneer het gaat om modellen die we hier wel kennen, maar waar we gewoon de snelle versies van moeten missen. Hieronder vind je vijf nieuwe auto’s die elders ter wereld aanzienlijk sportiever voor de dag komen.

Toyota GR Corolla

Toyota GR Corolla 2022

Het meest actuele model — en tevens de trigger van deze lijst — is de Toyota GR Corolla. Dat model werd zopas onthuld voor de Amerikaanse en Japanse markt als een compleet knettergekke versie van de Corolla hatchback, en wij mogen hem enkel vanop afstand bekijken. Met 304 pk is hij niet alleen de volle 124 paarden sterker dan de krachtigste versie die bij ons in de catalogus staat, maar hij biedt ook vierwielaandrijving en een flink aangepast onderstel. Maar goed, wij hebben op zijn minst de GR Yaris en die moeten ze in de VS dan weer laten schieten.

Mazda 3 2.5 Turbo

Mazda 3 2.5 Turbo 2022

Als je het gevoel hebt dat het onderstel van je Mazda 3 wat meer vermogen zou aankunnen, dan heb je geen ongelijk. Bij ons staat de Japanse hatchback met ofwel 122 pk ofwel 186 pk in de configurator, en hoewel dat laatste cijfer best knap klinkt is dat Skyactiv-X-blok er niet meteen op afgestemd om een sportieve rijervaring te bieden. Hoe fijn de ‘3 dus ook mag sturen, er had meer in gezeten. En dat zit er ook in, alleen niet bij ons. In de VS staat de Mazda 3 namelijk met een 2.5-liter benzinemotor met turbo in het gamma, en die weet 250 pk en 320 Nm koppel naar zijn vier wielen te brengen. Die GTI- of ST-killer hadden we hier ook wel kunnen smaken…

Jeep Wrangler Rubicon 392

Jeep Wrangler Rubicon 392 2022

Dit is een beetje een binnenkopper, want we weten natuurlijk al langer dat ze in de VS gewoon wat gekker zijn van V8-motoren. Toch is deze brutale Wrangler actueler dan ooit, want met ingang van dit jaar kunnen wij Europeanen de offroader uitsluitend met een stekker krijgen. Die Wranger 4xe doet het dan wel niet slecht met 380 pk ter beschikking, maar met een 6.4 liter grote Hemi-V8 met 470 pk in het vooronder is de Amerikaanse ‘Wrangler Rubicon 392’ toch iets van een andere auto. Al kunnen we ons moeilijk voorstellen dat je die aan onze huidige brandstofprijzen hier graag de sporen zou geven…

Honda Civic Si

Honda Civic Si 2022

De Honda Civic is opnieuw een voorbeeld van een Japanse auto die de Europese markt ietwat in het duister houdt. Toegegeven: ook wij zouden later dit jaar nog getrakteerd worden op een gestoorde Type R-versie, maar de reguliere Civic moet het bij ons stellen met slechts één aandrijflijn. Dat is een zelfopladende hybride met toch al een mooie 184 pk, maar de VS krijgt opnieuw wat lekkerder materiaal voorgeschoteld. Daar staat de Civic namelijk als ‘Si’ in de catalogus, die een 1.5-liter turbobenzinemotor met 200 pk combineert met een strak schakelende, manuele versnellingsbak. Een Honda van de oude stempel, dus.

Lexus ES 350

Lexus ES 350 2022

Bij ons leek Lexus met de komst van de ES misschien wel een stapje terug te zetten. Het model moest in Europa namelijk de GS aflossen, en die was hier ook verkrijgbaar met een 345 pk sterke hybride-aandrijflijn op basis van een 3.5-liter V6. Onze nieuwe ES houdt het daarentegen op een 2.5-liter grote viercilinder die met wat elektrohulp wel 218 pk produceert, maar vooral inzet op zuinigheid. Dat is bij de Amerikaanse ES350 wel net anders, want die doet het toch terug met een V6. Hij puurt 302 pk uit zijn atmosferische 3.5, maar doet het dan wel zonder de bekende hybridetechniek. Minder relevant? Zeker, maar aanlokkelijk klinkt het wel.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws